E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5458
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nodevu un nodokli nekustamā īpašuma pārdošanā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. oktobrī, 2014
Inga

Labdien! Tēvs saņēma mantojumā 1/2 domājamo daļu no īpašuma. Savu otru pusi daļas ome kā dāvinājumu noformēja manam brālim. 1 gadu atpakaļ no šī kopīpašuma tika atdalīts zemes gabals bez būvēm atsevišķā zemesgrāmatā. Šobrīd vēlamies pārdot šo tukšo zemes gabalu. Cik pie pārdošanas jāmaksā valsts nodeva brālim un cik tēvam?

A
atbild:
21. oktobrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Darījumos ar nekustamo īpašumu ir jāmaksā ne tikai nodeva, bet arī nodoklis no kapitāla pieauguma.

Ja nekustamais īpašums tiek pārdots, valsts nodeva par nekustamā īpašuma ierakstīšanu zemesgrāmatā uz jaunā īpašnieka vārda ir 2% apmērā no darījuma vērtības.

Savukārt nekustamā īpašuma pārdevējiem vajadzēs samaksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli (15%) no gūtā ienākuma. To nosaka, no īpašuma pārdošanas cenas atņemot tā iegādes vērtību. Iegādes vērtība ir pirkuma līgumā, mantojuma dokumentos, dāvinājuma līgumā norādītā summa, plus vēl iekļaujamas arī ar īpašuma iegūšanu saistītās nodevas un tamlīdzīgi maksājumi. Šis – 15% nodoklis no gūtā ienākuma abiem īpašniekiem – pārdevējiem jāmaksā proporcionāli viņu īpašuma daļai.

Par nodokļa maksājumu konkrētā situācijā jānoskaidro Valsts ieņēmumu dienestā jebkurā klientu apkalpošanas centrā. VID informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas