E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5450
Lasīšanai: 2 minūtes

Zemes lietošanas mērķis jānoskaidro pirms pirkuma līguma noslēgšanas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. oktobrī, 2014
Santa Petrova

Labdien, es vēlētos noskaidrot, gadījumā, ja es pilnvaroju savu vietnieku esmu iegādājusies nekustamo īpašumu zemes gabalu, lai tajā veiktu būvniecību, un tas tika nostiprināts zemesgrāmatā, pēc tam, kad ierados uz šo zemes gabalu ar speciālistu, noskaidrojās, ka būvniecība uz šī zemes gabala ir aizliegta, līdz ar to es tiku maldināta un manam vietniekam arī netika norādīts uz to, ka uz šīs zemes būvniecība ir aizliegta vai šajā gadījumā man ir tiesības prasīt pirkuma līguma atzīšanu par spēkā neesošu un samaksātās naudas summas atprasīšanu?

A
atbild:
31. oktobrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Ir notikusi patiešām nepatīkama kļūda. Pirms īpašuma iegādes vietējā pašvaldībā pilnīgi noteikti ir jānoskaidro zemes lietojuma mērķis – kāda pašvaldības teritorijas plānojumā (detālplānojumā) attiecīgajam zemesgabalam norādīta atļautā zemes izmantošana; turklāt zemes īpašumam iespējami arī citi apgrūtinājumi, kurus vērts noskaidrot.

Lai „neiepirktos”, īstenībā iniciatīva jāizrāda personai, kura vēlas iegādāties attiecīgo īpašumu. Pirms pirkuma līguma noslēgšanas no pārdevēja varēja vienkārši pieprasīt izdruku no Kadastra reģistra par konkrētās zemes vienības lietošanas mērķi.

Ja esat ticējuši mutiskiem apgalvojumiem, bet pirkuma/pārdošanas līgumā nav īpaši ierakstīts, ka tā ir apbūvējama zeme, tad nav nekāda iemesla prasīt pirkuma līguma atzīšanu par spēkā neesošu.

Katrā gadījumā Jums nepieciešama jurista konsultācija, un viņš, protams, vēlēsies iepazīties ar visiem dokumentiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas