E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5436
Lasīšanai: 4 minūtes

Iedzīvotājiem ir tiesības vērsties ar pieteikumu administratīvajā tiesā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
17. oktobrī, 2014
Mihails

Cik saistoši pašvaldībai ir tās pieņemtie plānošanas dokumenti: ilgtspējīgās attīstības stratēģija, attīstības programma, teritorijas plānojums, tematiskais plānojums? Ko iedzīvotāji un NVO var darīt, ja pašvaldības pieņemtie administratīvie akti un faktiskā rīcība ir pretrunā ar plānošanas dokumentos definētajiem mērķiem, kā arī budžeta sadalījums acīmredzami neatbilst plānošanas dokumentos izvirzītajām prioritātēm? Vai šādus administratīvos aktus un faktisko rīcību var pārsūdzēt administratīvajā tiesā?

A
atbild:
04. novembrī, 2014
Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija
Laura Jansone, Sabiedrisko attiecību nodaļas speciāliste

Atkarībā no pašvaldības teritorijas attīstības plānošanas dokumenta veida un tā apstiprinājuma attiecīgais dokuments ir vai nav saistošs sabiedrībai vai NVO. Pašvaldībai, kas attiecīgo dokumentu ir apstiprinājusi, tas ir saistošs jebkurā gadījumā. Pašvaldība attiecīgajā jomā pieņem šādus dokumentus:

  • Ilgtspējīgas attīstības stratēģija (IAS) – apstiprina ar pašvaldības lēmumu un tajā noteiktais tiek ņemts vērā, pieņemot citus lēmumus, kas saistīti ar pašvaldības darbību. Jāatzīmē, ka atbilstoši Teritorijas attīstības plānošanas likumam IAS kalpo kā pamatnosacījums lokālplānojumu, kas groza teritorijas plānojumu, izstrādei.
  • Attīstības programma (AP) – nosaka konkrētas rīcības (pasākumus, uzdevumus, īstenojamos projektus) un to finansēšanas avotus, apjomu (sasaistīts ar budžetu).
  • Teritorijas plānojums, lokālplānojums – saistošie noteikumi, kas ir saistoši jebkurai fiziskai, juridiskai personai konkrētā pašvaldības teritorijā, tai skaitā, arī pašai pašvaldībai.
  • Detālplānojums – vispārīgais administratīvais akts, kas ir saistošs attiecīgai teritorijai.
  • Tematiskais plānojums – apstiprina ar lēmumu un tas kalpo kā pamatojums, pieņemot lēmumus par konkrēto jomu, vai izstrādājot jaunu teritorijas plānojumu.

Ministrija informē, ka, ja ar pašvaldības domes lēmumiem vai faktisko rīcību attiecīgajā jomā ir aizskartas personas tiesības un tiesiskās intereses, nodarīti materiālie zaudējumi, personai ir tiesības vērsties administratīvajā tiesā ar pieteikumu, lai aizstāvētu savas tiesības un tiesiskās intereses. Savukārt, teritorijas plānojumu kā ārējo normatīvo aktu, ja tas neatbilst augstāka juridiska spēka tiesību normām, var pārsūdzēt Satversmes tiesā. 

Norādām, ka Eiropas Savienības 2014.-2020.gada fondu plānošanas periodā pašvaldībām, iesniedzot projektu idejas Eiropas Savienības fondu līdzekļu saņemšanai, vairākos specifiskajos atbalsta mērķos tiks vērtētas ne tikai pašas projektu idejas, bet arī šo ideju atbilstība pašvaldības attīstības programmai (pamatojums).

Līdz ar to pašvaldību attīstības programmas būs saistošas pašvaldību iespējām pieteikt projektus noteiktos Eiropas Savienības 2014.-2020.fondu specifiskajos atbalsta mērķos. Lai to nodrošinātu, ir būtiski, lai pašvaldībām ir aktuālas attīstības programmas un to investīciju plāni, kas pamatotu investīcijas un projektu idejas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 47 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas