E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5433
Lasīšanai: 4 minūtes

Īpašniekam ir tiesības dzīvoklī iemitināt jebkuru personu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2014
Ilona

Labdien. Jautājums ir par sekojošo situāciju. Blakus atrodas dzīvoklis, kura īpašniece ir ārzemēs. Ar dzīvokli rīkojas īpašnieces māte, kura dzīvoklī iemitinājusi dzīvot vienu pašu un bez jebkāda juridiska pamata savu psihiski slimu dēlu, kurš mēdz būt ne tikai skaļš, neadekvāts, bet arī bīstams. Tagad šis dēls ar savu uzvedību pastāvīgi traucē un uztrauc kaimiņus. Psihiatri un tiesībsargājošās iestādes atbild pēc būtības tikai to, ka, kamēr nav kādam uzbrucis vai ko salauzis, vai ielauzies, maksimāli var panākt tikai epizodisku atbildību par sabiedriska miera traucēšanu, bet kopējā situācija jau no tā nemainīsies, vēl jo vairāk, var kļūt tikai sliktāk. Turklāt tāds gadījums jau ir bijis un nekā - atzina par nepieskaitāmu, pagulēja slimnīcā un nu atkal uz brīvām kājām apkārt dzīvojošiem nervus kutina, jo nedaudz apārstēja un pagaidām it kā, redziet, vēl nav tik bīstams. Turklāt tagad viņu arī vairs neviens nepieskata no radiem, jo dzīvoklī uzturas viens pats. Jautājums – vai dzīvokļa īpašniecei par šādas personas iemitināšanu viņas dzīvoklī, dzīvošanu un uzvedību ir jāuzņemas atbildība un kādā veidā?

A
atbild:
31. oktobrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Uz Jūsu minēto gadījumu var attiecināt dzīvokļa īpašuma likuma 10.panta „Dzīvokļa īpašnieka pienākumi” sesto daļu: 6) saudzīgi izturēties pret kopīpašumā esošo daļu, ievērot tās lietošanas noteikumus, kā arī normatīvajos aktos noteiktās sanitārās, ugunsdrošības un citas prasības, lai neradītu aizskārumu citu cilvēku drošībai un veselībai, apkārtējās vides kvalitātei, un raudzīties, lai šos noteikumus un prasības ievērotu personas, kas iemitinātas viņa dzīvokļa īpašumā;/../”

Diemžēl tas arī viss. Nekādas sankcijas par to, ka dzīvokļa īpašnieks neizpilda likumā minētos pienākumus, nav noteiktas.

Tā arī ir – kamēr nekas nav noticis, kaimiņiem faktiski nav pierādījumu, ka šis dzīvokļa iemītnieks ir bīstams. Ja trokšņo pēc vienpadsmitiem vakarā, varat izsaukt pašvaldības policiju, lai šādu traucējumu fiksē, iespējams, sastāda arī administratīvā pārkāpuma protokolu. Ja ir kādi citi pārkāpumi, tad arī tie iespēju robežās jāfiksē, jāfotografē: kritiskā situācijā, kad jālemj, cilvēks ir bīstams vai nav, var noderēt kā pierādījums.

Dzīvokļa īpašniekam ir tiesības iemitināt savā īpašumā, ko vien vēlas, taču, ja šis iemītnieks nodara kādu materiālu kaitējumu, kādēļ iestājas kādas materiālas saistības, viņš par to ir atbildīgs.

Vēl var mēģināt sarunu veidā panākt, lai māte savu dēlu pieskata vairāk. Diemžēl nekādu administratīvu instrumentu, lai no nepatīkamā kaimiņa tiktu vaļā (vismaz spriežot pēc Jūsu sniegtās informācijas), nav.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 59 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas