E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5430
Lasīšanai: 3 minūtes
4
4

Par patvaļīgu būvniecību jāvēršas būvvaldē

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2014
Uģis

Labdien! Vēlos legalizēt patvaļīgi veiktu pārbūvi savā privātmājā. Lasīju Jūsu skaidrojumu (https://lvportals.lv/print_ekons.php?id=2063), taču, cik papētīju, stājies spēkā cits Būvniecības likuma variants, un man nav saprotams, kā rīkoties. Saprotu, ka vietējā būvvalde man varētu atteikt.



A
atbild:
28. oktobrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Būvniecības likuma 18.panta otrajā daļā ir teikts: „(2) Būvdarbi, kas uzsākti vai tiek veikti bez būvatļaujas vai pirms tam, kad būvatļaujā, apliecinājuma kartē vai paskaidrojuma rakstā izdarīta atzīme par attiecīgo nosacījumu izpildi, gadījumos, kad attiecīgie lēmumi saskaņā ar normatīvajiem aktiem ir nepieciešami, kā arī būvdarbi, kas neatbilst būvprojektam un normatīvo aktu prasībām, ir kvalificējami kā patvaļīga būvniecība. Patvaļīga būvniecība ir arī būves vai tās daļas ekspluatācija neatbilstoši projektētajam lietošanas veidam vai būvdarbi, kas uzsākti bez attiecīgas projekta dokumentācijas, ja tāda nepieciešama saskaņā ar normatīvajiem aktiem.”

Tātad par patvaļīgu būvniecību uzskatāma šāda būvdarbu veikšana:

  • ar atkāpēm no akceptētā būvprojekta,
  • bez saņemtas būvatļaujas,
  • bez saskaņota būvprojekta un bez izsniegtas būvatļaujas;
  • bez vienkāršotās rekonstrukcijas/renovācijas apliecinājuma kartes.

Ja šos pārkāpumus atklāj būvinspektors un sagatavo atzinumu būvvaldei, lai tā pieņemtu lēmumu par patvaļīgās būvniecības seku novēršanu, pašvaldības administratīvā komisija var pieņemt arī lēmumu par administratīvā soda piemērošanu saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksu (LAPK).

Tādēļ, pirms nav pienācis šāds brīdis, saistībā ar patvaļīgās būvniecības legalizēšanu Jums jāvēršas būvvaldē (cita ceļa nav). Atkarībā no patvaļīgās būvniecības apjoma dokumentācijas sakārtošanai būvvaldē nepieciešams saskaņot vienkāršoto renovācijas/rekonstrukcijas apliecinājuma karti vai izstrādāt tehnisko projektu un saņemt būvatļauju.

Tā kā ar patvaļīgo būvniecību, kā var spriest, nav aizskartas ne kopīpašnieku intereses, ne pārkāpti pašvaldības teritorijas attīstības plānojuma principi, ne arī ir kaimiņu pretenzijas, tad formalitātes (atkarībā no pārbūves apmēra) varētu būt samērā vienkāršas. Varbūt „tiksiet cauri” pat ar vienkāršās renovācijas apliecinājuma kartes aizpildīšanu. 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas