E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5429
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ģimene

Par minimālo uzturlīdzekļu apmēru

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2014
Anita

Labdien! Nejauši uzgāju šo sadaļu, un tagad radās jautājums par uzturlīdzekļu apmēru. Šeit uz uzdoto jautājumu par uzturlīdzekļu apmēru ir aprakstīts, ka tiem ir jābūt 71.16 eiro apmērā no 7 gadu vecuma, bet par vienu bērnu, kuram ir 10 gadi, saņemu 56.68, bet par otru 14 gadi, saņemu 71,16. Lūdzu paskaidrojiet, iespējams, neesmu sapratusi pareizi. Paldies!

A
atbild:
16. oktobrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Saskaņā ar Civillikuma 179.panta piekto daļu  katram no vecākiem neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa ir pienākums bērnam nodrošināt minimālo uzturlīdzekļu apmēru, ko nosaka Ministru kabinets, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. 

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam”. 

Saskaņā ar tiem minimālie uzturlīdzekļi, ko katram vecākam ir pienākums nodrošināt ik mēnesi katram bērnam no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai, ir 25% no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas, un šobrīd tie ir 80 eiro mēnesī

Savukārt katram bērnam no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai jānodrošina uzturlīdzekļi vismaz 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Šobrīd tie ir 96 eiro mēnesī.  

Gadījumā ja uzturlīdzekļus saņemat, pamatojoties uz tiesas nolēmumu, kurā ir noteikts maksāt fiksētu naudas summu, kas spriedumu tapšanas brīdī iespējams arī atbilda valstī noteiktajam minimālajam apmēram, Jums ir tiesības celt tiesā jaunu prasību par uzturlīdzekļu apmēra palielināšanu, jo minimālās algas apmērs ir audzis.

Taču, ja tiesas nolēmumā ir teikts, ka uzturlīdzekļi jānodrošina valstī noteiktajā minimālajā apmērā, kas uz to brīdi bija Jūsu pieminētās summas, jauns tiesas spriedums nav vajadzīgs un Jūs varat uzsākt uzturlīdzekļu parāda piedziņu. Tātad, ja uzturlīdzekļi tiek izmaksāti, pamatojoties uz tiesas spriedumu, uzmanīgi jāizlasa sprieduma rezolutīvā daļa un jāpieņem lēmums, kā rīkoties tālāk.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas