E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5424
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas
2
2

Paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt divu gadu laikā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. oktobrī, 2014
Kristīne Krūmiņa

Labdien! Lietas būtība ir īsumā šāda: 1997.gadā sieva un vīrs reģistrēja savas attiecības civilstāvokļu aktu reģistrā un tika noslēgta laulība. 2000.gadā vīrs aizgāja no sievas, nešķirot oficiāli laulību. Sieva sāka kopdzīvi ar trešo personu. 2001.gadā sievai piedzima bērns no trešās personas, bērns dzimtsaraksta reģistros tika piereģistrēts uz vīra vārda. 2004.gadā sievai piedzima otrs bērns no trešās personas, bērns dzimtsaraksta reģistros tika piereģistrēts uz vīra vārda. 2013.gadā laulība starp sievu un vīru tika šķirta oficiāli tiesas ceļā. 2014.gadā trešā persona (abu bērnu bioloģiskais tēvs) vēlas bērnus reģistrēt uz sava vārda. Starp šajā lietā iesaistītajām trijām personām nav strīda.
Jautājums: Vai trešā persona, vīrs un sieva var kopīgi iesniegt notariāli apliecinātu aktu Dzimtsarakstu nodaļai ar mērķi bezstrīdus kārtībā reģistrēt abus (10 un 13 gadus vecos) bērnus uz trešās personas vārda un izdarīt attiecīgus ierakstus civilstāvokļa aktu reģistros, ka abu bērnu tēvs ir trešā persona, t.i., lai atzītu trešās personas tēva tiesības visām trijām personām (ar notariālo aktu) jādodas uz Dzimtsarakstu nodaļu, vai jāsniedz prasība vispārējās jurisdikcijas tiesā?

A
atbild:
28. oktobrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 148.pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā. Civilprocesa likuma 246.pants noteic personas, kuras var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu -  bērna māte, bērna mātes vīrs un bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas. Šādu prasību tiesā var celt saskaņā ar Civillikuma 149.panta noteikumiem, un tie paredz, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa.

Tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna mātei - divu gadu laikā no dienas, kad viņa uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Bērns pats var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu divu gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas.

No situācijas apraksta izriet, ka likumdevēja noteiktais termiņš ir pagājis un vienīgā iespēja apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir pašiem bērniem, sasniedzot pilngadību.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 60 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas