E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5404
Lasīšanai: 5 minūtes
5
1
5
1

Valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība – maznodrošinātām vai trūcīgām personām

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
13. oktobrī, 2014
viktorija gavare

Šā gada 15.oktobrī cietu smagā autoavārijā, kuras rezultātā plīsa liesa, akna, ir vairāki lūzumi iegurnī un ribās. Tā kā pārvietoties sagādā lielas grūtības un stipras sāpes, tad nekur nevaru no mājas tikt ārā, lai kārtotu kādas ar šo lietu saistītas formalitātes. Esmu priekšlaicīgi pensionējusies - saņemu 150 euro pensiju. Krimināllietā pret vainīgo personu ierosināta, taču saņemt nekādu palīdzību nevaru, jo nekā vainīgajam nav. Tagad paļaujos uz neko, jo nespēju nodrošināt materiāli nekādas manipulācijas un zāles. Vērsos soc. dienestā pēc bezmaksas juridiskās palīdzības, bet man atteica, jo jākārto maznodrošinātas personas statuss. Krimināllieta uz priekšu neiet, vainīgais neliekas ne zinis, civillietu ierosināt arī vajag līdzekļus. Kā rīkoties šajā situācijā? Ļaunprātīgi taču nesēžu mājās un nemoku sevi - man vienkārši nav par ko. Varbūt ir kaut kāda iespēja saņemt kādu pabalstu, kuru pēc tam var piedzīt no vainīgā vai vismaz juridisku palīdzību?

A
atbild:
15. oktobrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Lai Jūs varētu saņemt no valsts bezmaksas juridisko palīdzību, Jums ir jākārto maznodrošinātas personas statusa piešķiršana, kā to Jums paskaidroja sociālās palīdzības dienestā. Vienlīdz arī pašvaldība izskatīs iespējas par citādas palīdzības sniegšanu. 

Kad statuss tiks piešķirts, Jūs varēsiet vērsties Juridiskās palīdzības administrācijā.

Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības saņemšanai personai ir jāaizpilda un jāiesniedz Juridiskās palīdzības administrācijā:

  • iesnieguma valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības pieprasījumam veidlapa un jāpievieno dokumentu kopijas, kas apliecina personas tiesības pieprasīt juridisko palīdzību,
  • izziņa par trūcīgas vai maznodrošinātas personas statusu (ja tāds piešķirts),
  • kā arī citu dokumentu kopijas, kas saistītas ar strīda raksturu, lietas virzību (piemēram, darba līguma vai citu ar darba devēju saistītu dokumentu kopijas – ja strīds saistīts ar darba tiesībām, īres līguma kopija - ja ar dzīvokļa īri saistītas problēmas utt.).

Juridiskās palīdzības administrācija valsts nodrošināto juridisko palīdzību piešķir:

  • civillietās (izņemot, piemēram, ja valsts nodrošinātā juridiskā palīdzība tiek lūgta saistībā ar  aizdevuma līguma izpildi, ja pieprasītājs ir aizdevējs, ja pieprasījums ir saistīts ar greznumlietām vai greznumpakalpojumiem, kā arī juridisko palīdzību nevar saņemt gadījumos, kas tieši saistīts ar pieprasītāja visa veida saimniecisko darbību, komercdarbību vai neatkarīgu profesionālo darbību, kā arī citos gadījumos);
  • administratīvajās lietās apelācijas procedūrās patvēruma piešķiršanas procesa ietvaros un lēmuma par pastrīdēto izbraukšanas rīkojumu vai lēmuma par apstrīdēto lēmumu par piespiedu izraidīšanu pārsūdzēšanas ietvaros līdz galīgā tiesas nolēmuma spēkā stāšanās brīdim.

Tiesības pieprasīt valsts nodrošināto juridisko palīdzību personām ir tikai tad, ja tās ir ieguvušas maznodrošinātas vai trūcīgas personas statusu atbilstoši normatīvajos aktos noteiktajai kārtībai, kādā fiziskā persona atzīstama par maznodrošinātu vai trūcīgu, kā arī, ja tās pēkšņi nonākušas tādā situācijā un materiālajā stāvoklī, kas tām liedz nodrošināt savu tiesību aizsardzību (stihisku nelaimju, nepārvaramas varas vai citu no personas neatkarīgu apstākļu dēļ), vai atrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā.

Iesniegumu par juridisko palīdzību administrācija izskata un lēmumu par juridiskās palīdzības piešķiršanu vai atteikumu to piešķirt pieņem 21 dienas laikā, bet lietās, kas skar bērnu tiesības, 14 dienu laikā no dienas, kad saņemts iesniegums par juridisko palīdzību.

Juridiskās palīdzības sniegšanai Juridiskās palīdzības administrācija norīko juridiskās palīdzības sniedzēju, kurš ir noslēdzis līgumu ar Juridiskās palīdzības administrāciju un sniedz juridiskās konsultācijas, palīdzību dokumentu sagatavošanā un pārstāv personu tiesā likumā noteiktajā apjomā.

Iesniegumu un arī konsultāciju par iesnieguma aizpildīšanu un tam pievienojamiem dokumentiem bez maksas var saņemt Juridiskās palīdzības administrācijas apmeklētāju pieņemšanas centrā, zvanot uz bezmaksas informatīvo tālruni 80001801, kā arī pašvaldības sociālajā dienestā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas