E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5386
Lasīšanai: 4 minūtes

Par zemes nomas līgumu jārunā ar pašvaldības speciālistiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2014
Ilona Zandmane

Labdien! Dzīvoju daudzdzīvokļu mājā, kurā 19 dzīvokļi ir privatizēti un 2 pieder pašvaldībai. Savulaik, neņemot vērā, ka mājai ir krāsns apkure (vajadzīgi malkas šķūnīši), ka vajadzīga vieta auto stāvvietām, atpūtas zonai u.c., tika iedalīts mazs t.s. funkcionāli nepieciešamais zemes gabals. Mājas dzīvokļu īpašnieku īpašumā esošais zemes gabals robežojas ar pašvaldībai piederošu zemes gabalu, kurš gan nav ierakstīts zemesgrāmatā. Kādā veidā, kā mēs varam pašvaldībai pieprasīt mums mājas uzturēšanai funkcionāli nepieciešamo zemes gabalu? Mājā ir nodibināta dzīvokļu īpašnieku biedrība, ir pārvaldnieks, paši veicam mājas apsaimniekošanu. Ja pašvaldība šo zemes gabalu piešķir nomā, vai tā ir tiesīga slēgt zemes nomas līgumu tikai uz 2 gadiem? Paldies par atbildi!

A
atbild:
13. oktobrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Īstenībā Jūsu mājas īpašniekiem vajadzētu jurista konsultāciju, jo svarīgi ir redzēt mājai piegulošās funkcionālās teritorijas robežu plānu un citus dokumentus; jurists arī varētu ieteikt rīcības plānu turpmākajām darbībām.

Tā kā nedz māja, nedz zeme, uz kuras tā atrodas, vairs nav pašvaldības, bet dzīvokļu īpašnieku īpašumā un arī privatizācija par sertifikātiem ir beigusies, tad nepieciešamo zemes papildplatību (kas noteikti nav liela) mājas iedzīvotāji varētu no pašvaldības vai nu nopirkt, vai nomāt. Taču jāņem vērā, ka pirkuma gadījumā tā būtu kopīpašumā esošās daļas palielināšana, kam saskaņā ar Dzīvokļa īpašuma likumā noteikto nepieciešama visu dzīvokļu īpašnieku piekrišana, kas diez vai reāli būs iespējams.

Tātad atliek nepieciešamo zemesgabalu nomāt no pašvaldības. Kārtību, kā pašvaldības var iznomāt savā īpašumā esošu zemi, nosaka Ministru kabineta noteikumi Nr.735 „Noteikumi par publiskas personas zemes nomu”.

Minētajā normatīvajā aktā (6.1 vai 6.2. punkts) arī norādīti dokumenti, kas nepieciešami zemes nomas līguma noslēgšanai. Par nomas līguma termiņu šajā dokumentā nekas nav teikts.

Taču noteicošā nozīme šajā gadījumā ir pašvaldības teritorijas plānojumam – kāds pašvaldības skatījumā ir jūsu mājas iedzīvotāju nolūkotā zemesgabala izmantošanas mērķis, ko tur plānots darīt tuvākā vai tālākā nākotnē. Svarīgi arī tas, ka zemes īpašumam jābūt nostiprinātam zemesgrāmatā uz pašvaldības vārda. (Šīs darbības regulē likums „Par valsts un pašvaldību zemes īpašuma tiesībām un to nostiprināšanu zemesgrāmatās.)

Šķiet, vienīgais ieteicamais ceļš ir dzīvokļu īpašnieku biedrības vadībai vai mājas pārvaldniekam doties uz pārrunām ar īpašuma lietās atbildīgiem pašvaldības speciālistiem un noskaidrot visu par zemes nomu un iespējamiem līguma nosacījumiem. (Neapbūvētu zemesgabalu nomas izcenojumi ir norādīti minētajos MK noteikumos.) Ja ir pazīmes, ka pašvaldība pret mājas iedzīvotāju vēlmēm var nebūt labvēlīga, jo vairāk ieteicams iepriekš konsultēties ar juristu. Iespējams, viņam būtu idejas par vēl kādiem risinājumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas