E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5384
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Par nodokli no kapitāla pieauguma, ienākumu ieguldot funkcionāli līdzīgā īpašumā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. oktobrī, 2014
Jānis

Labrīt, 2014.gada septembrī tika pārdots vienīgais ģimenei īpašums ar kapitāla pieaugumu! Jautājums - cik ilgā laikā ir jāiesniedz VID deklarācija par īpašuma pārdošanu un kā tas sasaistās ar kapitāla ieguldīšanu jaunā īpašumā 12 mēnešu laikā? Paldies.

A
atbild:
17. oktobrī, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz ienākumam no nekustamā īpašuma pārdošanas piemērot nodokļa 15% likmi. Ar nodokli apliekamo ienākumu nosaka, no nekustamā īpašuma pārdošanas cenas atņemot tā iegādes vērtību un veikto ieguldījumu vērtību nekustamā īpašuma turēšanas laikā. Likums paredz vairākus gadījumus, kad nodoklis nav jāmaksā. 

Ar nodokli neapliek ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas (attiecīgais nekustamais īpašums reģistrēts zemesgrāmatā kā vienīgais nodokļa maksātāja nekustamais īpašums), ja šo ienākumu no jauna iegulda funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā 12 mēnešu laikā pēc nekustamā īpašuma atsavināšanas vai arī pirms nekustamā īpašuma atsavināšanas. Tas noteikts likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 9.panta pirmās daļas 34.2punktā. 

Ja pārdotā vienīgā īpašuma vietā plānojat  iegādāties funkcionāli līdzīgu nekustamo īpašumu, tad jāzina, ka ienākumam, kurš no jauna tiek ieguldīts funkcionāli līdzīgā nekustamajā īpašumā, ir jābūt ne mazākam kā starpībai starp nekustamā īpašuma pārdošanas cenu un tā iegādes vērtību. Ja jaunajā īpašumā tiek ieguldīts mazāks ienākums par gūto ienākumu no vienīgā nekustamā īpašuma atsavināšanas, tad starpība, kas veidojas no nekustamā īpašuma atsavināšanas cenas atņemot tā iegādes vērtību, ir uzskatāma par ienākumu no kapitāla pieauguma un apliekama ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. (Ministru kabineta noteikumi Nr.899 „Likuma "Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" normu piemērošanas kārtība”.)

 Par saņemto ienākumu no nekustamā īpašuma atsavināšanas Valsts ieņēmumu dienestā noteiktos termiņos ir jāiesniedz deklarācija par ienākumu no kapitāla pieauguma un pēc tam 15 dienu laikā nodoklis jāsamaksā. 

Deklarācijas iesniegšanas termiņi:

  • Līdz ienākuma gūšanas mēnesim sekojošā mēneša 15.datumam, ja ienākumi no kapitāla aktīvu atsavināšanas mēnesī pārsniedz 711,44 eiro;
  • Līdz ceturksnim sekojošā mēneša 15.datumam, ja ienākumi no kapitāla aktīvu atsavināšanas mēnesī ir no 142,30 līdz 711,44 eiro;
  • Ne vēlāk kā taksācijas gadam sekojošā gada 15.janvārī, ja ienākumi no kapitāla aktīvu atsavināšanas mēnesī ir līdz 142,29 eiro. 

Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli" 16.1panta četrpadsmitajā daļā noteikts: par ienākuma gūšanas dienu no šā likuma 9.panta pirmās daļas 34.2punktā minētā ienākuma uzskata nākamo dienu pēc dienas, kad notecējuši 12 mēneši no nekustamā īpašuma atsavināšanas dienas, ja faktiskā ienākuma gūšanas diena ir bijusi ne vēlāk par šo dienu. Ja faktiskā ienākuma gūšanas diena ir bijusi vēlāk par dienu, kad notecējuši 12 mēneši no nekustamā īpašuma atsavināšanas dienas, ienākuma gūšanas diena nosakāma saskaņā ar šā panta ceturto daļu.

 Par nodokļa  piemērošanu savā konkrētajā gadījumā, sniedzot visu nepieciešamo informāciju, Jums ir jāuzzina Valsts ieņēmumu dienestā. To var izdarīt jebkurā klientu apkalpošanas centrā. VID informatīvais tālrunis 67120000.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas