E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5375
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Alimentus piedzen no tēva, kas ierakstīts dzimšanas apliecībā

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2014
Jānis

Labdien! Likums nosaka, ka apstrīdēt paternitātes atzīšanu var persona, kas paternitāti atzinusi, vai bērna māte divu gadu laikā, skaitot no dienas, kad viņi uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Ja pēc pieciem gadiem bērna māte iesniedz tiesā bijušo (no kā ir cēlies bērns) uz alimentiem, pasakot, ka domāja, ka tas ir vīra bērns (kas ir ierakstīts bērna dzimšana apliecībā). Vai var panākt, ka bijušais maksās alimentus?

A
atbild:
22. oktobrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Kamēr persona nav ierakstīta bērna dzimšanas apliecībā kā bērna tēvs, no viņa uzturlīdzekļus tiesas ceļā piedzīt nav iespējams. 

No Jūsu apraksta noprotams, ka dzimšanas apliecībā kā bērna tēvs ierakstīts sievietes vīrs, kā to paredz Civillikuma 146.panta otrā daļa, kas nosaka, ka par tēvu bērnam, kurš sievietei piedzimis laulības laikā vai ne vēlāk kā 306 dienas pēc laulības šķiršanas, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums).   

Civillikuma 148.pants paredz, ka paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā. Savukārt Civilprocesa likuma 246.pants noteic personas, kuras var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu -  bērna māte, bērna mātes vīrs un bērns pats pēc pilngadības sasniegšanas. Taču, kā jau minējāt, likumdevējs ir ierobežojis laiku, kurā paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt. Civillikuma 149.pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna mātei.  

Likumā nav teikts, ka atskaites punktam, no kura rēķina divu gadu periodu, obligāti jābūt bērna piedzimšanas dienai. Likumā teikts – no dienas, kad uzzināja, ka bērns nav cēlies no mātes vīra. Tātad, nav izslēgts, ka bērna mātei vai viņas vīram izdodas pierādīt, ka viens no viņiem nav zinājis par to, ka bērns nav cēlies no vīra. Tādā gadījumā ir iespējams apstrīdēt paternitātes pieņēmumu arī tad, ja bērns ir vecāks par diviem gadiem. 

Civillikuma 150.pants nosaka, ka gadījumā, ja tiesa apmierina prasību, ar kuru apstrīdēts paternitātes pieņēmums, ieraksts par tēvu dzimšanas reģistrā atzīstams par neesošu no tā izdarīšanas dienas. 

Tādā gadījumā bērna māte var celt tiesā prasību pret bērna bioloģisko tēvu par paternitātes noteikšanu. Tādā situācijā saskaņā ar Civilprocesa 249.1pantu tiesa pēc lietas dalībnieka lūguma var noteikt ekspertīzi bērna bioloģiskās izcelšanās noteikšanai. Vienlaikus ar pieteikumu par paternitātes noteikšanu var iesniegt prasību par uzturlīdzekļu piedzīšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas