E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5367
Lasīšanai: 2 minūtes

Par atvaļinājuma naudas aprēķināšanu

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. oktobrī, 2014
Liene

Labdien! Vēlējos uzzināt, kā aprēķina atvaļinājuma naudu pēc atgriešanas darbā pēc BKA [bērna kopšanas atvaļinājuma] (divi secīgi BKA, kopā vairāk kā trīs gadu garumā). Proti, kā aprēķina atvaļinājuma naudu, ja darbā ir nostrādāts viens mēnesis un grib ņemt ikgadējo atvaļinājumu? Atvaļinājuma naudu rēķina no faktiski nostrādātajiem mēnešiem vai atkāpjas uz algām pirms BKA vai kā savādāk? Paldies!

A
atbild:
21. oktobrī, 2014
Valsts darba inspekcija
Zaiga Strode, Konsultatīvā centra vadītāja

Darba likuma 75.panta pirmā daļa nosaka, ka visos gadījumos, kad darbiniekam izmaksājama vidējā izpeļņa, tā aprēķināma par pēdējiem sešiem mēnešiem no darba algas, no normatīvajos aktos, darba koplīgumā vai darba līgumā noteiktajām piemaksām, kā arī no prēmijām. Ja pēdējo sešu mēnešu laikā darbinieks ir slimojis, atgriezās no bērnu kopšanas atvaļinājuma, izmantoja bezalgas atvaļinājumu u.tml., vidējo izpeļņu aprēķina sekojošā kārtībā: pēdējo sešu mēnešu darba samaksas kopsummu dala ar šajā periodā nostrādātajām dienām, tādējādi aprēķinot dienas vidējo izpeļņu. 

Par ikgadējā apmaksātā atvaļinājuma laiku izmaksājamās samaksas summu aprēķina, dienas vidējo izpeļņu reizinot ar darba dienu skaitu atvaļinājuma laikā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas