E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5365
Lasīšanai: 3 minūtes

Ievešana valdījumā ir jāizsaka

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. oktobrī, 2014
Jānis

Labdien, plānoju iegādāties izsolē 1/5 domājamās daļas no nekustamā īpašuma, kurš sastāv no dzīvojamās mājas 180 kv.m un garāžām. Dzīvojamā mājā dzīvo pārējie īpašnieki jau daudzus gadus un principā savā starpā ir radinieki. Nekādi koplietošanas līgumi nav slēgti, kā arī īsti nav nekur izdalīta 1/5 domājamā daļa, kas būtu attiecināma uz iepriekšējo īpašnieku. Uz manu aicinājuma vienoties par 1/5 daļas lietošanu neatsaucas un galīgi nevēlas ar mani runāt, bet turpina izmantot pilnībā visu dzīvojamo māju. Vai ievešana valdījumā man palīdzēs tikt pie saviem 36 kv.m dzīvojamās telpas? Es ļoti vēlos izmantot, izīrēt tālāk šos 36 metrus dzīvojamās platības, bet pārējie īpašnieki ir kategoriski pret. Ko es varu darīt ar likumiskiem līdzekļiem, lai tiktu pie kārotās konkrētās ēkas daļas? Vai es drīkstu ar varu okupēt kādu ēkas telpu un pateikt, ka tā ir mana? Paldies.

A
atbild:
10. oktobrī, 2014
Zaida Kalniņa
LV portāls

Kamēr izsole nav notikusi un neesat šo īpašumu iegādājies, mājoklī dzīvojošie var turpināt tajā dzīvot.

Pēc izsoles nekustamais īpašums paliek tam, kas attiecīgi nosolījis augstāku cenu. Tad, kad pircējs ir samaksājis visu pienākošos summu, tiesu izpildītājs izsoles aktu iesniedz apstiprināšanai apgabaltiesā, kuras darbības teritorijā atrodas nekustamais īpašums. Lietu par nekustamā īpašuma izsoles akta apstiprināšanu tiesa izskata tiesas sēdē 15 dienu laikā no izsoles akta iesniegšanas tiesā, iepriekš par to paziņojot piedzinējam, parādniekam, nekustamā īpašuma ieguvējam un hipotekārajiem kreditoriem.

Apstiprinot izsoles aktu, tiesa pieņem lēmumu par pārdotā nekustamā īpašuma nostiprināšanu uz pircēja vārda, kā arī pēc ieguvēja lūguma tiesa lemj par viņa ievešanu iegūtā nekustamā īpašuma valdījumā. Ieguvējs šādu lūgumu var izteikt un var neizteikt, bet īpaši svarīgs tas ir gadījumā, ja ir aizdomas, ka labprātīgi viņu īpašumā nelaidīs un telpas neatbrīvos. 

Izrietoši no iepriekšminētā Jums, ja īpašums izsolē tiks iegādāts, būtu jālūdz tiesa lemt par ievešanu valdījumā. Šo tiesas lēmumu izpildīs tiesu izpildītājs. 

Vairāk par darbībām, kā notiek ieviešana valdījumā, lasiet LV portāla skaidrojumā Parādnieka izlikšana no izsolē pārdotā īpašuma.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas