E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5359
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Valsts atbalsta maksājums kavējas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. oktobrī, 2014
marta

Labdien. Mans bērns apmeklē privāto bērnudārzu. Kad valsts pārskaita par izglītojamo mācību maksu? Ar pašvaldību mums problēmu nav, bet valsts ar samaksu kavējas, ko mums darīt?

A
atbild:
13. oktobrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Diemžēl valsts atbalsta maksājumi kavējas, un ar šo problēmu saskaras gan bērnu vecāki, gan privātās pirmsskolas izglītības iestādes. Tas ir saistīts ar smagnējo informācijas apmaiņas kārtību starp privātiem bērnudārziem, pašvaldību un Izglītības un zinātnes ministriju, kas daļēji notiek papīra formātā. 

Šī gada 5.septembrī spēkā stājās grozījumi Ministru kabineta noteikumos Nr.1523 „Kārtība, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei”, kuri paredz turpmāk nepieciešamo atskaišu iesniegšanai izmantot arī Valsts izglītības informācijas sistēmu.  

Saskaņā ar minēto MK noteikumu 20., 22. un 23.punktu atskaišu nodošanas kārtība ir šāda: 

  1. Pašvaldības katru mēnesi līdz piektajam datumam iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā informāciju par bērniem, kuri iepriekšējā mēnesī bija reģistrēti uzņemšanai pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē, bet saņēma pakalpojumu privātā izglītības iestādē. Minēto informāciju iesniedz personīgi, nosūta pa pastu vai elektroniski atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
  2. Privātā pirmsskolas izglītības iestāde katru mēnesi līdz piektajam datumam iesniedz Izglītības un zinātnes ministrijā pieprasījumu par iepriekšējo mēnesi valsts atbalsta saņemšanai. Minēto informāciju iesniedz personīgi, nosūta pa pastu vai elektroniski atbilstoši normatīvajiem aktiem par elektronisko dokumentu noformēšanu.
  3. Izglītības un zinātnes ministrija 10 darbdienu laikā pēc valsts atbalsta pieprasījuma saņemšanas veic pārskaitījumu attiecīgās privātās izglītības iestādes kontā.  

Kā redzams, valsts atbalsts var tikt ieskaitīts privātā bērnudārza bankas kontā 10 darbdienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas, pie tam ministrijas uzdevums ir salīdzināt saņemtos datus no pašvaldības un pirmsskolas izglītības iestādēm. Tā kā regulējumā ir saglabāta iespēja dokumentus iesniegt arī papīra formā, ļoti iespējams, ka laiks, kas nepieciešams saņemto datu salīdzināšanai un valsts atbalsta apmēra aprēķināšanai vairākiem tūkstošiem bērnu, joprojām varētu būt arī ilgāks par 10 darbdienām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas