E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5357
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene
2
2

Uzturlīdzekļi vairākiem bērniem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2014
Andris Klava

Jautājums par alimentiem. Ja jau ir jāmaksā 25% un vēlāk 30% no, piemēram, algas un alga ir, teiksim, tie 320 eiro. Ir pieci bērni - tad jau jāmaksā 150% no algas? Es kaut ko nesaprotu.

A
atbild:
23. oktobrī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs vienam bērnam noteikts, ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēnešalgu un bērna vecumu. Civillikuma 179.panta piektā daļa paredz vecāka pienākumu nodrošināt minimālo uzturlīdzekļu apmēru katram savam bērnam, neatkarīgi no viņa spējām uzturēt bērnu un mantas stāvokļa. 

Ministru kabineta noteikumi Nr.37 „Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam” noteic, ka vecāka pienākums ir ik mēnesi nodrošināt katram savam bērnam uzturlīdzekļus no viņa piedzimšanas līdz 7 gadu vecuma sasniegšanai – 25% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas (šobrīd tie ir 80 eiro). Savukārt no 7 gadu vecuma sasniegšanas līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai – 30% apmērā no Ministru kabineta noteiktās minimālās mēneša darba algas (šobrīd tie ir 96 eiro). 

Katram bērnam ir ikdienas vajadzības (ēdiens, apģērbs, veselības aprūpe, izglītība u.c.), kas vecākiem ir jānodrošina un prasa naudas līdzekļus. Tāpēc formula ir vienkārša – jo vairāk bērniem alimenti jānodrošina, jo lielāka uzturlīdzekļu kopsumma veidojas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas