E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5354
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Drošība

Pagaidu aizsardzības pasākumu sākotnējais termiņš ir 30 dienas

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
07. oktobrī, 2014
Baiba

"Piemērojot pagaidu aizsardzību pret vardarbību, stingrāko līdzekļu (pienākums atbildētājam atstāt mājokli, ja atbildētājs pastāvīgi dzīvo tajā kopā ar prasītāju, aizliegums atgriezties un uzturēties mājoklī, kā arī aizliegums atrasties tuvāk par tiesas lēmumā noteikto attālumu) piemērošana tiek noteikta līdz 30 dienām." No šī teksta jāsaprot, ka pagaidu aizsardzības līdzekļiem tomēr ir noteikts termiņš, līdz kuram tie darbojas, proti, tikai 30 dienas? Civilprocesa likumā es neatrodu šādu termiņu. 30 dienas vien minētas CPL 250/58. 7 daļā -tas ir termiņš pamatprasības iesniegšanai tiesā! Cik man ir zināms un saprotams, tad pagaidu aizsardzības līdzekļiem nav noteikta termiņa, un tie ir spēkā tik ilgi, kamēr nav stājies spēkā tiesas spriedums kādā no pamatprasībām vai ja tiesa pēc pieteicēja vai atbildētāja pamatota pieteikumu tos neatceļ. Līdz tam - pagaidu aizsardzības līdzekļi ir spēkā, un šī ir praksē vislielākā problēma. Lūdzu izskaidrojiet, vai es esmu pareizi izpratusi šo jautājumu, proti, cik ilgi ir spēkā pagaidu aizsardzības līdzekļi personai?

A
atbild:
22. oktobrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Pagaidu aizsardzības pasākumu termiņš ir 30 dienas. Sākotnējie pagaidu aizsardzības pasākumi nav spēkā bezgalīgi.

LV portāla raksta„Pagaidu aizsardzība pret vardarbību: mājas jāatstāj varmākam”, uz kuru atsaucaties, turpinājumā arī skaidri izklāstīts, kā panākams pagaidu aizsardzības pasākumu pagarinājums: „Tāpēc arī tas saucas pagaidu aizsardzības regulējums, jo šajā laika posmā cietušajai personai ir jāizdomā, ko tā vēlas darīt: varbūt tai ir nepieciešams noteikt atsevišķu aizgādību bērniem, šķirt laulību, sadalīt kopīgo mājokli,” stāsta D.Palčevska.

„Ja situāciju ar turpmāku tiesvedību var atrisināt līdz galam un cietusī persona to vēlas, šāda prasība ir jāierosina tālāk. Tad līdz ar prasības celšanu var lūgt tiesu noteikt pagaidu aizsardzības līdzekļus visā tiesvedības laikā. Persona var iesniegt arī atkārtotu pieteikumu par pagaidu aizsardzību, ja tas ir nepieciešams. Jo var būt arī tā, ka nekādas tālākas tiesvedības cilvēks nevēlas.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas