E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5339
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Medījamo dzīvnieku radītos zaudējumus sedz medību tiesību lietotājs

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. oktobrī, 2014
Ināra

Labdien! Jautājums ir sekojošs: MK noteikumos "Noteikumi par medījamo dzīvnieku nodarīto zaudējumu noteikšanu un medību koordinācijas komisijām" ir noteikta kārtība, kādā tiek aprēķināti medījamo dzīvnieku radītie zaudējumi. Kas sedz šos zaudējumus, ja tie nodarīti lauksaimniecības zemei?

A
atbild:
09. oktobrī, 2014
Zemkopības ministrija
Lelda Pamovska, Meža departamenta Meža resursu un medību nodaļas vecākā referente

Atbilstoši Medību likuma 29.pantam zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir atbildīgs par medījamo dzīvnieku nodarītajiem postījumiem un zaudējumiem savā īpašumā (valdījumā) esošajā zemē, ja medību tiesības nav nodotas citam medību tiesību lietotājam.

Ja medību tiesību īpašnieks medību tiesības nodod citam medību tiesību lietotājam, pušu pienākumus un tiesības nosaka medību tiesību nodošanas līgumā, ciktāl tas nav pretrunā ar 29.panta ceturtajā daļā noteikto, proti:

  • ja medību tiesību nodošanas līgumā nav paredzēts citādi, zemes īpašnieka vai tiesiskā valdītāja pienākums ir savā īpašumā, valdījumā vai lietošanā esošajā zemē nodrošināt aizsardzības pasākumus pret iespējamiem medījamo dzīvnieku nodarītiem postījumiem, ciktāl tas nav pretrunā ar vides un dabas aizsardzības prasībām, un par tiem informēt arī medību tiesību lietotāju;
  • medību tiesību lietotāja pienākums ir medīt medību iecirknī, nodrošinot medību resursu ilgtspējīgu apsaimniekošanu;
  • zemes īpašnieka (lietotāja), infrastruktūras objektu apsaimniekotāja un medību tiesību lietotāja pienākums ir nekavējoties nodrošināt savstarpēju apmaiņu ar informāciju par konstatētajiem medījamo dzīvnieku nodarītajiem postījumiem; 
  • Valsts meža dienests saskaņā ar medību saimniecību reglamentējošiem normatīvajiem aktiem ir tiesīgs postījumu vietās ārpus noteiktā medību termiņa atļaut nelimitēto medījamo sugu zīdītāju medīšanu, kā arī izdot medību atļaujas limitēto medījamo sugu zīdītāju medīšanai, pārsniedzot pieļaujamo nomedīšanas apjomu un, ja medību koordinācijas komisija pieņēmusi attiecīgu lēmumu, nepiemērojot prasības par minimālajām medību platībām. 

 Medījamo dzīvnieku nodarīto postījumu apjomu, pakāpi, materiālo zaudējumu apmēru, kā arī pasākumus postījumu un to seku ierobežošanai vai likvidēšanai nosaka attiecīgās pašvaldības izveidota Medību koordinācijas komisija. Komisijas darbu organizē pašvaldība.

Lai operatīvi izvērtētu un pieņemtu lēmumu par nepieciešamajiem pasākumiem savvaļas medījamo dzīvnieku nodarīto postījumu novēršanā, pamatojoties uz Medību likumā ietverto deleģējumu, ir noteikts pienākums pašvaldībai veidot medību koordināciju komisiju  un noteikt personai saistošus, vispārējus un vairākkārt piemērojamus uzvedības priekšrakstus savvaļas medījamo dzīvnieku postījumu draudu mazināšanā.

Pamatojoties uz iepriekšminēto, pašvaldības izveidota Medību koordinācijas komisija tikai nosaka medījamo dzīvnieku nodarīto postījumu un zaudējumu apmēru, bet par to atlīdzināšanu ir atbildīgs medību tiesību lietotājs, ja zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs ir medību tiesības nodevis citam medību tiesību lietotājam. Pušu pienākumus un tiesības nosaka medību tiesību nodošanas līgumā.

Ja zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs nav medību tiesības nodevis citam medību tiesību lietotājam, tad atbildību par zaudējumiem, ko var nodarīt medījamie dzīvnieki, uzņemas pats zemes īpašnieks vai tiesiskais valdītājs.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas