E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5184
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Drošība
1
3
1
3

Kad ceļu policists drīkst apturēt transportlīdzekli

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2014
Aldis

Ja Latvijas Valsts policijas darbinieks apstādina mani un jautā personu apliecinošu dokumentus, vai man ir tie jāuzrāda? Esmu pētījis un lasījis dažādās vietnēs, kad, ja mani netur aizdomās par likumpārkāpumu, policijas darbiniekam nav nekādu tiesību mani apturēt un tajā skaitā izjautāt mani.

A
atbild:
18. septembrī, 2014
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam
Valsts policija
Normunds Krapsis, Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks

Kā LV portālam skaidro Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks Normunds Krapsis, likumā "Par policiju" ir skaidri minēti trīs gadījumi, kad policists drīkst apturēt transportlīdzekli: ja ar Valsts policijas vai reģionālās policijas pārvaldes priekšnieka parakstītu rīkojumu tiek organizētas iepriekš plānotas masveida pārbaudes vadītājiem (likuma "Par policiju" 12.panta 18.punkts); ja viņam radušās pamatotas aizdomas par pārkāpumu ceļu satiksmē; trešais – autopārvadājumu kontrole. 

„Ja policists automašīnas logā, piemēram, neredz uzlīmi par tehnisko apskati, tad viņam var rasties pamatotas aizdomas par izdarītu pārkāpumu un viņš ir tiesīgs transportlīdzekli apturēt un pārliecināties par situāciju. Ja vadītājs parāda uzziņu par atvēlēto termiņu defektu novēršanai, tautā dēvētu par "auto slimības lapu", tad atliek novēlēt vadītājam laimīgu ceļu. Ja tā nav, cilvēks tiks saukts pie administratīvās atbildības. Jebkurā gadījumā policistam ir jāprot pamatot, kādēļ viņš auto ir apturējis. Iespējams, vadītājs braucis nepārliecināti, bez pamata mainījis braukšanas joslas vai joslas platumā līkumojis no vienas malas uz otru, policistam radot aizdomas, piemēram, par braukšanu apreibinošu vielu ietekmē,” stāsta N.Krapsis.

Likuma „Par policiju” 12.pantā ir noteikts - policijas darbiniekam, pildot viņam uzliktos pienākumus atbilstoši dienesta kompetencei, ir tiesības: „/../20) apturēt transportlīdzekli un izdarīt tā apskati, ja ir pamats domāt, ka transportlīdzekļa vadītājs pārkāpis ceļu satiksmi reglamentējošo normatīvo aktu prasības vai transportlīdzeklis tiek izmantots likumpārkāpuma izdarīšanā; aizliegt lietot transportlīdzekļus, kuru tehniskais stāvoklis apdraud transporta kustības drošību; atstādināt no transportlīdzekļu vadīšanas personas, kuras ir alkohola reibumā, narkotisko vai citu apreibinošu vielu iespaidā, kā arī personas, kurām nav dokumentu par konkrētā transportlīdzekļa lietošanas vai attiecīgās kategorijas transportlīdzekļa vadīšanas tiesībām; nogādāt transportlīdzekli policijas iestādē nepieciešamās pārbaudes veikšanai, ja ir izsludināta tā meklēšana vai ir pamats domāt, ka ir nelikumīgi nomainīti vai viltoti transportlīdzekļa reģistrācijas dokumenti, valsts reģistrācijas numura zīme vai transportlīdzekļa agregātu numuri, vai nav transportlīdzekļa reģistrācijas vai īpašuma tiesības apliecinoša dokumenta un citādi nav iespējams konstatēt transportlīdzekļa lietošanas likumību;/../”

Ceļa policists autovadītāju bez jebkāda pamata apturēt nedrīkst un, protams, arī pieprasīt uzrādīt dokumentus. Viņam autovadītājam ir jāspēj pamatot, kādēļ transportlīdzeklis ir apturēts.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 97 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas