E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5171
Lasīšanai: 2 minūtes

Kopīpašuma dalīšana

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. septembrī, 2014
Anda Dārza

Labdien! Mana māja atrodas uz koplietojamas zemes. Pavisam zemei ir 4 īpašnieki, taču nav atrunāta katra īpašnieka zemes daļa jeb lielums. Zeme tika iegūta par sertifikātiem. Vai tiesas ceļā var prasīt piespiedu noteiktu dalījumu?

A
atbild:
24. oktobrī, 2014

Civillikuma 1074.pantā ir noteikts, ka nevienu kopīpašnieku nevar piespiest palikt kopīpašumā, ja vien tā nodibināšanas noteikumi nerunā tam pretim; turpretim katrs kopīpašnieks var katrā laikā prasīt dalīšanu. Savukārt, ja kopīpašnieki nevar kopīpašumā esošo zemes gabalu sadalīt labprātīgi vienojoties, tad Civillikuma 1075.pantā ir noteikts, ka tiesa, raugoties pēc dalāmā priekšmeta īpašībām un lietas apstākļiem, vai nu piespriež katram no kopīpašniekiem reālas daļas, uzliekot, kad vajadzīgs, viena daļai zināmus servitūtus par labu otra daļai, vai atdod visu lietu vienam kopīpašniekam ar pienākumu samaksāt pārējiem viņu daļas naudā, vai noteic lietu pārdot, izdalot ieņemto naudu kopīpašnieku starpā, vai arī izšķir jautājumu ar lozi, it īpaši tad, kad jāizšķir, kam no kopīpašniekiem paturēt sev pašu lietu un kas no viņiem apmierināms ar naudu.

Savukārt, dalot kopīpašumu, kurā ietilpst ārpus pilsētu administratīvām robežām esoša lauksaimnieciska rakstura zeme, piemērojami Civillikuma 741.panta 2.daļas, 742. un 745.panta noteikumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas