E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 5162
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Kopīpašumā tiesības un pienākumi ir vienādi abiem kopīpašniekiem

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. septembrī, 2014
Zane Bērziņa

Labdien, man ar brāli pieder 1/2 domājamās daļas (atsevišķas Zemesgrāmatas), kā man rīkoties, ja netieku ielaista apsaimniekot savu kopīpašumu? Brālis to argumentē, ka konsultējies ar advokātu, par cik viņš tur esot pierakstīts un tā ir viņa vienīgā dzīvesvieta, man tur neesot tiesības atrasties.

A
atbild:
24. oktobrī, 2014

Jūsu brālim nav taisnība. Lūdzam Jūs iepazīties ar Civillikuma 1067.-1075.pantiem. Jums piekrītošā kopīpašuma tiesība ir īpašuma tiesība, kas pieder uz vienu un to pašu nedalītu lietu kopā ar brāli nevis reālās, bet tikai domājamās daļās, tā ka sadalīts ir vienīgi tiesību saturs.

Tādējādi jebkurš (katrs) kopīpašuma tiesīgais rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu, bet, ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti. Katram kopīpašniekam ir tiesība protestēt pret tādu viena vai visu pārējo kopīpašnieku rīcību.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas