E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4911
Lasīšanai: 5 minūtes

Par reglamentētajām profesijām

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
01. augustā, 2014
Linda Bernharde

Precizējuma jautājums pieteikumam Nr.4677. Uz A.Mucenieces uzdoto jautājumu sniedzāt atbildi, ka persona, kura ir ieguvusi augstāku izglītību, nekā būtu nepieciešams elektrotehniķim, piemēram, ar elektroinženiera kvalifikāciju, var strādāt elektrotehniķa profesijā. Kāds būtu pareizais amata nosaukums šādam darbiniekam (elektroinženiera izglītība, veic elektrotehniķa pienākumus), ņemot vērā „Likuma par reglamentētajām profesijām” 29.pantu un 5.pantu?

A
atbild:
25. augustā, 2014

Lai būtu saprotams, par ko ir runa, atgādināsim, ka uz jautājumu Nr.4677 (Vai var strādāt par elektrotehniķi, ja ir diploms par otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību un elektroinženiera kvalifikāciju? Un vai var būt amata nosaukums elektrotehniķis, ja iegūtās kvalifikācijas nosaukums ir elektroinženieris? Vai likums „Par reglamentētajām profesijām” pieļauj situāciju, ka var veikt elektrotehniķa darbu, bet nosaukums ir cits?) atbildi sniedza Labklājības ministrija, paskaidrojot:

Profesiju klasifikatorā sagrupēti dažu profesiju standarti, kur norādīts profesijai nepieciešamais kvalifikācijas līmenis. Arī profesijai „elektrotehniķis” ir izstrādāts savs profesiju standarts (Nr.3.43), kur norādīts, ka elektrotehniķiem ir nepieciešams trešais profesionālais kvalifikācijas līmenis. Elektroinženierim salīdzinājumā ar elektrotehniķi ir noteikti vairāki citi profesiju ietvaros papildus pildāmie pienākumi, un elektroinženierim ir nepieciešams iegūt piekto kvalifikācijas līmeni. Tā kā jautājumā iekļautajā gadījumā persona ir ieguvusi augstāku izglītību, nekā būtu nepieciešams elektrotehniķim, attiecīgā persona ar elektroinženiera kvalifikāciju var strādāt elektrotehniķa profesijā. 

Savukārt  likums „Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu” ir Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) kompetencē, tāpēc uz Jūsu jautājumu (Kāds būtu pareizais amata nosaukums šādam darbiniekam (elektroinženiera izglītība, veic elektrotehniķa pienākumus) ņemot vērā „Likuma par reglamentētajām profesijām” 29.pantu un 5.pantu?) lūdzām atbildi šai ministrijai. 

IZM Komunikācijas un dokumentu pārvaldības nodaļa norāda: „Persona, kurai ir augstāka izglītība, var strādāt zemākā profesijā, ja iegūtās izglītības saturs atbilst zemākās profesijas profesionālajām prasībām. Tai elektrotehniķu daļai, kura ir pakļauta reglamentācijai, ir arī atsevišķa sertifikācija, kurā izlīdzina katram līmenim esošās nesakritības.” 

Likuma „Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu” 29.pants. Prasības reglamentētajām profesijām elektroenerģētikas jomā

(1) Elektroenerģētikas jomā reglamentētās profesijas, kurās kvalifikācijas prasības nosaka akreditētas izglītības programmas vai — likumā noteiktajos gadījumos — profesionālās sertifikācijas noteikumi, ir šādas:

1) elektroinženieris;

2) elektrotehniķis elektrisko iekārtu speciālists;

3) elektrotehniķis;

4) elektromontieris.

(2) Personas tiesības veikt patstāvīgu profesionālo darbību šā panta pirmajā daļā minētajās profesijās apliecina:

1) elektroinženiera profesijā — diploms par otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību un elektroinženiera kvalifikācija vai inženierzinātņu maģistra grāds;

2) elektrotehniķa elektrisko iekārtu speciālista profesijā — diploms par pirmā līmeņa profesionālo augstāko izglītību un elektrotehniķa elektrisko iekārtu speciālista kvalifikācija vai profesionālās kvalifikācijas apliecība, kas apliecina ceturtā līmeņa profesionālās kvalifikācijas ieguvi;

3) elektrotehniķa profesijā — diploms par vidējo profesionālo izglītību un elektrotehniķa kvalifikācija vai profesionālās kvalifikācijas apliecība, kas apliecina trešā līmeņa profesionālās kvalifikācijas ieguvi;

4) elektromontiera profesijā — atestāts par arodizglītību un elektromontiera kvalifikācija vai profesionālās kvalifikācijas apliecība, kas apliecina otrā līmeņa profesionālās kvalifikācijas ieguvi.

(3) Atsevišķās profesionālās darbības jomās papildus šā panta otrajā daļā noteiktajiem dokumentiem saskaņā ar elektroenerģētikas jomu reglamentējošu likumu nepieciešams profesionālās kvalifikācijas sertifikāts, kas apliecina papildu kvalifikācijas ieguvi attiecīgajā jomā. 

5.pants. Reglamentēto profesiju un profesionālās specializācijas nosaukumu aizsardzība

Šajā likumā noteikto reglamentēto profesiju un to specialitāšu, apakšspecialitāšu vai papildspecialitāšu nosaukumu izmantošana ir atļauta tikai gadījumos, kad attiecīgajai personai ir atbilstošs likumā noteikts izglītību un profesionālo kvalifikāciju apliecinošs dokuments. Šis noteikums attiecas arī uz amatu nosaukumiem, ja tie ir identiski ar šajā pantā minētajiem nosaukumiem.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas