E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4810
Lasīšanai: 3 minūtes
6
6

Mācību prakse bez izglītības iestādes kā vienas no līguma pusēm nav pieļaujama

Publicēts pirms 9 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
16. jūlijā, 2014
Malvīne

Labdien, esam neliels transporta uzņēmums. Vasaras laikā vairāki loģistikas studenti ir izteikuši vēlmi nākt pie mums brīvprātīgā praksē – universitātē prakse būs tikai pēc gada, bet jaunieši grib lietderīgi pavadīt laiku vasarā un uzzināt, ko tad patiesībā nozīmē profesija „loģistikas speciālists”. Pēc šādas intereses izlēmām, ka kāpēc gan ne – varam dot studentam iespēju iegūt praktiskās zināšanas un pašiem arī nenāktu par ļaunu palīdzība sīkos darbiņos. Tagad, papētot Mācību prakses organizēšanas kārtību, redzu, ka prakses līgums var būt tikai trīspusējs. Tāpēc jautājums ir šāds – vai drīkst slēgt līgumu par prakses vietu, ja ir tikai divas puses - prakses vieta un praktikants (prakse ir paredzēta bez samaksas)? Vai jāslēdz kāds cits līgums? Paldies!

A
atbild:
29. jūlijā, 2014
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ministru kabineta 2012.gada 20.novembra noteikumi Nr.785 "Mācību prakses organizācijas un izglītojamo apdrošināšanas kārtība" pavisam skaidri nosaka trīspusēja līguma prasību - līgumu par mācību praksi starp praktikantu, profesionālās izglītības iestādi un prakses vietu. Tikai papildus trīspusējam līgumam praktikants var noslēgt divpusēju līgumu par savstarpējo norēķinu kārtību.

Noteikumos ir arī prasība par obligātu praktikanta apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem mācību prakses laikā. Šīs profesijas uzskaitītas MK noteikumu pielikumā.

Vēl jāpiebilst, ka Darba aizsardzības likums definē: nodarbinātais ir jebkura fiziskā persona, kuru nodarbina darba devējs, arī valsts civildienesta ierēdņi un personas, kuras nodarbinātas ražošanas vai mācību prakses laikā.

Tātad noteikumi neparedz mācību prakses organizēšanu uzņēmumā bez izglītības iestādes kā vienas no līguma slēdzējpusēm, proti, divpusēju bezatlīdzības prakses līgumu slēgšanu tikai starp prakses vietu un praktikantu. Par savas vēlmes tiesisko pamatu un sekām varat interesēties Valsts darba inspekcijā: konsultatīvie tālruņi: 67186522; 67186523.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas