E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 4077
Lasīšanai: 5 minūtes
TĒMA: Pirmsskola

Pašvaldība lemj, vai tā līdzfinansē privātu aukli vai ne

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
31. martā, 2014
Anžela Kučma

Labdien! Es vēlētos uzzināt, kāds kopējais atbalsts tiek paredzēts auklei no valsts un pašvaldības Rīgā, ja bērns netiek bērnudārzā? Visur ir sastopama informācija par to, ka valsts finansē 100 Ls un pašvaldība vēl 60 Ls (Rīgā). Savukārt, zvanot uz Rīgas pašvaldību, atbild, ka Rīgā dzīvojošiem pienākas tikai valsts atbalsts. Vai tā tiešām ir? Mārupes, Ķekavas un citas pašvaldības atbalsta auklītes, bet Rīga nē? Ļoti lūdzu palīdzēt man tikt skaidrībā šajā jautājumā!

A
atbild:
11. aprīlī, 2014
Edīte Brikmane
LV portāls

Jā, tā tas tiešām ir. Pašvaldība var izlemt, vai tā piešķir līdzfinansējumu auklei vai ne. Rīgas pašvaldība atsevišķu atbalstu auklītes algošanai bērniem nepiešķir, taču ir pašvaldības, kurās šāds atbalsts ir pieejams. Ir ļoti viegli apjukt, kad un ko finansē valsts un kas jāfinansē pašvaldībai. Tāpēc paskaidrojam sīkāk.

 Pašvaldības un valsts atbalstu privātai pirmsskolas izglītības iestādei vai bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam (auklei), sākot ar 2014.gada 1.janvāri regulē divi atsevišķi Ministru kabineta (MK) noteikumi un saskaņā ar tiem pašvaldībai nav pienākums obligāti sniegt finansiālu atbalstu auklītei, ja netiek nodrošināta vieta pašvaldības bērnudārzā.

 Tātad valsts atbalsta piešķiršanas un izmaksas kārtību privātai auklei, ja bērns ir reģistrēts bērnudārza rindā, bet deklarētās dzīvesvietas pašvaldība pirmsskolas izglītības pakalpojumu nodrošināt nevar, noteic MK noteikumi Nr.1462 „Kārtība, kādā tiek piešķirts un aprēķināts valsts atbalsts par bērnu no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai, ja bērns saņem pakalpojumu pie privātā bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzēja”.

Valsts atbalsta apmērs par vienu bērnu tiek noteikts līdz 142 eiro mēnesī ar nosacījumu,  ka  valsts atbalsta un pašvaldības atbalsta kopējais apjoms nepārsniedz 228 eiro Rīgas plānošanas reģionā vai 185 eiro ārpus Rīgas plānošanas reģiona esošā privātā bērnudārzā. Taču būtiski atzīmēt, ka šo noteikumu 5.punktā ir rakstīts - pašvaldība atbilstoši budžeta iespējām var nodrošināt līdzfinansējumu bērnu uzraudzības pakalpojuma sniedzējam (auklei). Tas nozīmē, ka pašvaldība var izlemt atbalstu privātai auklei sniegt, bet pašvaldībai tas nav obligāti jādara. 

Savukārt atbalsta nodrošināšanu privātam bērnudārzam, ja pašvaldība nevar nodrošināt ar vietu pašvaldības bērnudārzā, nosaka MK noteikumi Nr.1529  „Kārtība, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei”.

Šie noteikumi paredz: ja bērns ir reģistrējies bērnudārzu rindā, bet vietu pašvaldības bērnudārzā nodrošināt nav iespējams, pašvaldībai atbalsts privāta bērnudārza līdzfinansēšanai ir jānodrošina. Šo MK noteikumu 16.punkts paredz, ka papildus pašvaldības atbalstam 2014. un 2015.gadā tiek noteikts arī valsts atbalsts līdz 142 eiro mēnesī par vienu bērnu ar noteikumu, ka  valsts atbalsta un pašvaldības atbalsta kopējais apjoms nepārsniedz 228 eiro Rīgas plānošanas reģionā vai 185 eiro ārpus Rīgas plānošanas reģiona esošā privātā bērnudārzā. 

Līdz ar to katrai pašvaldībai, ja tā nespēj nodrošināt visiem pašvaldības teritorijā deklarētiem pirmsskolas vecuma bērniem vietu bērnudārzā, ir pienākums segt privāta bērnudārza izmaksas tādā apmērā, kādas ir attiecīgajā pašvaldībā noteiktās nepieciešamās vidējās izmaksas  vienam izglītojamam pirmsskolas izglītības iestādē. Savukārt pašvaldības ziņā ir izlemt, vai tā piešķir līdzīgu atbalstu arī privātas aukles līdzfinansēšanai vai nepiešķir.

 Kā jau tika minēts, Rīgas pašvaldībā papildus atbalstu aukles līdzfinansēšanai nepiešķir. Rīgas pašvaldība piešķir līdzfinansējumu tiem Rīgā deklarētajiem bērniem, kuri apmeklē privāto pirmsskolas izglītības iestādi, 132,33 eiro apmērā mēnesī.

Tātad, ja Jūsu bērns ir deklarēts Rīgas pašvaldībā, ir reģistrēts bērnudārzu rindā un bērnu uzraudzības pakalpojumu saņem pie uzraudzības pakalpojumu sniedzēju reģistrā reģistrētas auklītes, tad Jūs varat pretendēt tikai uz valsts atbalstu 142 eiro mēnesī.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas