E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3292
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
4
2
4

Dzīvokļa izīrēšanas nodoklis

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
03. decembrī, 2013
Visvaldis Mucenieks

Vai par dzīvokļa izīrēšanu jāmaksā nodoklis, un kāds?

A
atbild:
04. decembrī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Ienākumi no dzīvokļa izīrēšanas ir apliekami ar iedzīvotāju ienākuma nodokli. Lai vienkāršotu šī nodokļa maksāšanu, piemēram, tiem, kas izīrē tikai vienu dzīvokli, ir paredzēti vieglāki noteikumi, arī nodokļa likme. Tātad nodokļu maksātājs var izvēlēties nodokļa režīmu (tas nozīmē – arī atšķirīgas nodokļa likmes).

Valsts ieņēmumu dienests (VID) jau ir skaidrojios, ka fiziskajai personai, kura plāno uzsākt darbību, kas saistīta ar dzīvokļu izīrēšanu, ir pienākums pirms tam reģistrēties VID kā saimnieciskās darbības veicējam.

Fiziskā persona, kura ir reģistrējusies Valsts ieņēmumu dienestā saimnieciskās darbības veicēja statusā, var izvēlēties sekojošus nodokļu maksāšanas režīmus.

1. Maksāt iedzīvotāju ienākuma nodokli vispārējā kārtībā no saimnieciskās darbības ienākuma, kas tiek noteikts kā saimnieciskās darbības ieņēmumu un izdevumu starpība, piemērojot 24% likmi. Šajā gadījumā iedzīvotāju ienākuma nodoklis tiek maksāts, iesniedzot gada ienākuma deklarāciju taksācijas gadam sekojošā gadā no 1.marta līdz 1.jūnijam.

2. Maksāt mikrouzņēmumu nodokli no saimnieciskās darbības ieņēmumiem, piemērojot 9% likmi

Savukārt, ja, gūstot ienākumu no dzīvokļa izīrēšanas, nerodas saimnieciskās darbības izdevumi vai tie ir nebūtiski, tad fiziskā persona (dzīvokļa īpašnieks) var nereģistrēties Valsts ieņēmumu dienestā kā saimnieciskās darbības veicējs. Šajā gadījumā iedzīvotāju ienākuma nodoklis jāmaksā no īres ieņēmumiem, piemērojot 10% likmi, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju. Ja izīrētājs izvēlas šo nodokļa veidu (likmi), tad viņa kā nodokļa maksātāja pienākums ir piecu darbdienu laikā no īres līguma noslēgšanas dienas informēt par to Valsts ieņēmumu dienestu (reģistrēt īres līgumu VID).

Vairāk par nodokļu maksāšanu varat uzzināt Valsts ieņēmumu dienestā. Informatīvais tālrunis 1898. Varat konsultēties arī klātienē kādā no VID klientu centriem.

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas