E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3239
Lasīšanai: 2 minūtes

Parāda piedziņas vēršana uz darba samaksu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. novembrī, 2013
Lucija Berzina

Vai piedzenot parādu ārpus tiesas, ir pienākums parādniekam saglabāt iztikas līdzekļus minimālās algas apmērā? Kā tas būs no 2014.gada, ja piedziņu veic tiesu izpildītājs?

A
atbild:
03. decembrī, 2013
Latvijas Zvērinātu tiesu izpildītāju padome
Elīna Avota, direktores pienākumu izpildītāja

Ja parāda piedziņu veic zvērināts tiesu izpildītājs, tad viņam jāievēro Civilprocesa likuma 72.nodaļā noteiktā kārtība, kādā zvērināts tiesu izpildītājs vērš piedziņu uz parādnieka darba samaksu. Ja zvērināts tiesu izpildītājs vērš piedziņu uz parādnieka darba samaksu, tad šī brīža Civilprocesa likumā noteiktais regulējums neparedz, ka parādniekam saglabājami naudas līdzekļi minimālās mēneša darba algas apmērā. 

Ja parādniekam ir noguldījums kredītiestādē, zvērināts tiesu izpildītājs saskaņā ar Civilprocesa likuma 599.panta trešo daļu kredītiestādei dod rīkojumu noguldītos līdzekļus zvērināta tiesu izpildītāja norādītajā piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā pārskaitīt zvērināta tiesu izpildītāja depozīta kontā, ievērojot Civilprocesa likuma 1.pielikuma 3.punktā noteikto ierobežojumu attiecībā uz parādnieku.

Tas nozīmē, ka, apķīlājot naudas līdzekļus parādnieka bankas kontā, parādnieka rīcībā tiek saglabāti naudas līdzekļi minimālās mēneša algas apmērā, izņemot gadījumus, kad piedziņa ir uzturlīdzekļu piedziņas lietās nepilngadīgu bērnu uzturam vai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas labā, kad parādniekam saglabājami naudas līdzekļi 50 procenti no minimālās mēneša darba algas.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas