E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3214
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Tiesības uz sociālo dzīvokli

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. novembrī, 2013
Vita Lindemane

Labdien. Man tāds jautājums. Vai man pienākas sociālais dzīvoklis, ja es viena pati dzīvoju ar diviem bērniem un īrēju saimnieku mājā dzīvokli? Dēlam ir 1 gads un meitai 9 gadi.

A
atbild:
02. decembrī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Sociālajos likumos ir paredzētas arī tiesības uz sociālo mājokli, un pašvaldības piešķir cilvēkiem šādus dzīvokļus. Ir noteikti kritēriji, kad cilvēkam (ģimenei) ir iespējams pretendēt uz sociālo mājokli. Ja ir tiesības uz sociālo dzīvokli, to piešķir rindas kārtībā. 

Tātad dzīvokļu jautājumi ir pašvaldību pārziņā. Jūs neesat uzrakstījusi, kurā pašvaldībā dzīvojat, esat deklarēti. Tāpēc atbilde būs vispārēja, piemēram minot lielākās pašvaldības – Rīgas - nosacījumus.

Likumā „Par sociālajiem dzīvokļiem un sociālajām dzīvojamām mājām” noteiktas personas (ģimenes), kurām ir tiesības īrēt sociālos dzīvokļus. Tās ir sociāli maznodrošinātas (trūcīgas) vai sociāli mazaizsargātas personas. Likums paredz, ka pašvaldība var noteikt atvieglotus nosacījumus personas (ģimenes) atzīšanai par tiesīgu īrēt sociālo dzīvokli.

Iedzīvotājus rindā uz mājokli reģistrē atbilstoši likumiem un konkrētas pašvaldības saistošajiem noteikumiem. Piemēram, rīdziniekiem kārtību, kādā tiek sniegta palīdzība dzīvokļu jautājumu risināšanā, nosaka Rīgas domes saistošie noteikumi Nr.80 „Par reģistrācijas un palīdzības sniegšanas kārtību dzīvokļa jautājumu risināšanā". 

Rīgā ir vairāki dzīvokļu reģistri. Pašvaldība lemj, vai konkrētās ģimenes situācija atbilst nosacījumiem, lai to reģistrētu rindā uz sociālo dzīvokli (13.reģistrs). 

Dzīvokļu rindā uzņem tikai tos rīdziniekus, kam ir trūcīgas vai maznodrošinātas personas statuss. Par iespējām šo statusu iegūt jāinteresējas Rīgas domes Labklājības departamentā.

Informāciju par dzīvokļa jautājumiem varat atrast Mājokļu un vides departamenta mājaslapā šeit. Atsevišķi ir izskaidrots arī, kas var iestāties rindā uz sociālo dzīvokli.

Mājokļu un vides departamenta Juridisko konsultāciju nodaļa atrodas Rīgā, Brīvības ielā 49/53, 5.stāvā. Tālruņi 67105321; 67105683; 67012509; 67012475.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 100 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas