E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 3191
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Satiksme

Ja ar kaimiņu nevar vienoties, jāvēršas tiesā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. novembrī, 2013
Aivis Baļčuns

Labdien, uz mūsu zemes gabala ir nodibināts ceļa servitūts par labu blakus esošam nekustamajam īpašumam. Zemesgrāmatā ierakstīts tikai, ka ceļa servitūts un servitūta garums 0,12km un iezīmēts zemes gabala robežu plānā, bet nav norādīts servitūta tiesības: uz kājceļu, uz lopu ceļu vai braucamo ceļu. Sakiet, kādam nolūkam kaimiņš drīkst izmantot šo servitūtu? Kas nepieciešams, lai konkretizētu (zemesgrāmatā) servitūta lietojuma tiesības? Vai kaimiņš šajā gadījumā drīkst lietot servitūtu pēc saviem ieskatiem?

A
atbild:
03. decembrī, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Latvijas Pašvaldību savienības padomniece lauku attīstības jautājumos Sniedze Sproģe skaidro: „Katram zemesgabalam ir jābūt piekļuvei. Zemes reformas laikā pagastu zemes komisijām bija tiesības pieņemt lēmumu, ka tiek nodibināts ceļa servitūts par labu kādam īpašumam. Šajā gadījumā zemes īpašniekam ar kaimiņu būtu jānoslēdz līgums, kā šis ceļa posms ir lietojams. Ja tas nav iespējams, ir jāvēršas tiesā, kas, izvērtējot abu pušu argumentus, noteiks ceļa servitūta lietojuma veidu. Zemesgrāmatas aktā izdarīt šādus precizējumus nav iespējams.”

Likuma „Par autoceļiem” 6.1pantā „Ceļa servitūts” ir noteikts: „(1) Ja kāda īpašnieka zemes gabalu, kuru viņš ieguvis sakarā ar īpašuma tiesību atjaunošanu vai zemes privatizāciju, pievedceļš nesavieno ar valsts vai pašvaldības ceļu, šādam īpašniekam ir servitūta tiesības lietot braukšanai citos zemes gabalos esošos ceļus vai ierīkot tos no jauna.

(2) Servitūtu nodibina Civillikumā noteiktajā kārtībā. Strīdus sakarā ar servitūta nodibināšanu izskata tiesa.”

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas