E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2636
Lasīšanai: 2 minūtes
TĒMA: Ģimene

Paternitāti var atzīt trīspusēji

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
21. jūlijā, 2013
Eva

Ja šobrīd esmu šķīrusies un esmu jaunās attiecībās, gaidu arī bērniņu, kura dzimšana paredzama ne vēlāk kā 306.dienā pēc laulības šķiršanas, tad pēc CL 146.p.: "Par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306.dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar vīra nāvi, laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums)." Kādas darbības jāveic, lai par bērna tēvu atzītu tā bioloģisko tēvu? Vai pietiek ar abpusēju (mātes un tēva) iesniegumu par paternitātes atzīšanu? Vai arī jautājums jārisina tiesā, apstrīdot paternitāti?

A
atbild:
24. jūlijā, 2013
Zanda Lielbārde
LV portāls

Paternitāte var nebūt noteikta pēc paternitātes pieņēmuma fakta atbilstoši Civillikuma 146. pantam, un tas nozīmē, ka paternitātes pieņēmums vēlāk nebūs jāapstrīd tiesā, ja visām trim iesaistītajām pusēm – bērna mātei, bērna mātes vīram (vai bijušajam vīram), kā arī bērna bioloģiskajam tēvam – nav domstarpību un esat gatavi apliecināt bērna patieso izcelšanos ar kopīgu iesniegumu.

Civillikuma 155.panta 8.daļa paredz: paternitāti var atzīt arī tad, ja bērna māte, bērna mātes vīrs vai bērna mātes bijušais vīrs un bērna bioloģiskais tēvs personiski iesniedz kopīgu iesniegumu dzimtsarakstu nodaļā vai dzimtsarakstu nodaļai adresētu iesniegumu, uz kura notariāli apliecināts iesniedzēju paraksta īstums.

Tātad - jums ir jāsagatavo šāds kopīgs iesniegums un tas jāiesniedz Dzimtsarakstu nodaļai, kas arī ierakstīs bērna dzimšanas apliecībā bioloģiskā tēva vārdu.

Pretējā gadījumā bērna paternitāte tiks noteikta saskaņā ar Civillikuma 146.pantu (paternitātes pieņēmums) un, lai bērna dzimšanas apliecībā ierakstītu bioloģiskā tēva vārdu, jautājums būs risina tiesas ceļā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas