E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2634
Lasīšanai: 3 minūtes

Ar dāvinājuma līguma noslēgšanu saistītie izdevumi

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. jūlijā, 2013
Zane Jansone

Mana krustmāte (mammas māsa), kura nav laulībā un kurai nav bērnu, vēlas man dāvināt savu vienīgo nekustamo īpašumu. Kā pareizi būtu noformēt dokumentus, un kāda ir procedūra? Slēgt dāvinājuma līgumu ar uzlikumu? Kādi ir nodokļi un nodevas, kuras būtu nepieciešams maksāt?

A
atbild:
24. jūlijā, 2013
Latvijas Notariāts
Dagne Rušeniece, zvērināta notāra palīdze

Ja Jūsu krustmāte vēlas Jums dāvināt nekustamo īpašumu, tad ir jānoslēdz dāvinājuma līgums. Dāvinājuma līgumā var ietvert vairākus uzlikumus, piemēram, dāvinātāja tiesības līdz mūža beigām dzīvot nekustamajā īpašumā vai arī - aizliegumu bez dāvinātāja rakstiskas piekrišanas nekustamo īpašumu atsavināt, dāvināt, ieķīlāt un apgrūtināt ar lietu tiesībām. Ja nekustamais īpašums ir arī dāvinātāja faktiskā dzīvesvieta, tad iepriekš minētos uzlikumus labāk ir ietvert.

Dāvinājuma līgumu var sastādīt gan mājas apstākļos, gan vēršoties pie notāra. Notārs līgumu var sagatavot trīs veidos:

  1. kā privātu līgumu,
  2. kā privātu līgumu, uz kura apliecināti līdzēju paraksta īstumi (notārs apliecinās, ka tieši tā persona, kura bija pie notāra, parakstīja līgumu);
  3. līgumu apliecinot notariālā akta kārtībā (notārs pārbaudīt ne tikai personu identitāti, bet arī noskaidros pušu gribu, izskaidros visus līguma noteikumus, pārbaudīs personu rīcībspēju un pārstāvības tiesības).

Lai zemesgrāmatā varētu nostiprināt apdāvinātās personas īpašumtiesības uz nekustamo īpašumu, pie notāra abām pusēm ir jāparaksta nostiprinājuma lūgums jaunas tiesības nostiprināšanai.

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr.747 "Noteikumi par zvērinātu notāru atlīdzības taksēm un to noteikšanas kārtību" līguma projekta sagatavošana pie notāra izmaksā Ls 46,59 (ar PVN), savukārt līguma, kurš apliecināts notariālā akta kārtībā, izmaksas ir atkarīgas no nekustamā īpašuma novērtējuma, kāds tiek norādīts dāvinājuma līgumā.

Nostiprinājuma lūguma izmaksas ir Ls 50,11 (ieskaitot PVN, valsts nodevu).

Saskaņā ar MK noteikumiem Nr.1250 "Noteikumi par valsts nodevu par īpašuma tiesību un ķīlas tiesību nostiprināšanu zemesgrāmatā" zemesgrāmatā par apdāvinātā īpašumtiesību nostiprināšanu būs jāmaksā 3% no nekustamā īpašuma vērtības (latos), bet ne vairāk kā Ls 50 000.

Diemžēl Jūsu gadījumā nevar piemērot samazināto valsts nodevas likmi - 0,5%, jo tā tiek piemērota tikai tad, ja īpašumtiesības zemesgrāmatā tiek nostiprinātas bērniem, laulātajiem, vecākiem, brāļiem, māsām, pusbrāļiem, pusmāsām, mazbērniem, mazmazbērniem un vecvecākiem. Zemesgrāmatā būs jāsamaksā arī kancelejas nodeva Ls 15 apmērā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 41 jautājumu. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas