E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2601
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Nodokļi

Nerezidents par Latvijā gūtajiem ienākumiem maksā nodokļus Latvijā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
12. jūlijā, 2013
Lelde Kalniņa

Labvakar! Rakstu saistībā ar to, ka, pētot likumus, nerodas skaidrība jautājumā par nerezidentu un nodokļu maksāšanu. Jautājums ir šāds: vai nerezidents (Eiropas Savienības pilsonis), kurš ir darba attiecībās Latvijā, ir tiesīgs izvēlēties, kur vēlas maksāt nodokli par nopelnīto algu - Latvijā vai savā valstī. Darba devējs uzstāj uz to, ka nerezidentam nav nekādu tiesību izvēlēties un tikai darba devējs to var noteikt. Situācija ir tāda, ka nerezidents nodokļus par nopelnīto algu Latvijā vēlas maksāt savā mītnes zemē, jo neplāno ilgu laiku uzturēties Latvijā. Lieta arī tāda, ka darba devējs nevēlas izsniegt algas lapiņas, kā arī pārskatu par ienākumiem. Ceru uz atbildi.

A
atbild:
23. jūlijā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Nodokļu maksāšanas pienākumu un kārtību nosaka nevis darba devējs, bet likumi.

Latvijas nerezidentiem iedzīvotāju ienākuma nodoklis Latvijā ir jāmaksā par Latvijā gūtajiem ienākumiem.

Likuma „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” 2.pantā noteikts: Nodokli maksā fiziskās personas, kas atbilstoši likumam „Par nodokļiem un nodevām” ir ārvalstu nodokļu maksātāji (nerezidenti) un taksācijas periodā ir guvuši ienākumus Latvijas Republikā.

Likuma 3.pantā (Ar nodokli apliekamais objekts) uzskaitīti ārvalsts nodokļa maksātāja (nerezidenta) ar nodokli apliekamo ienākumu veidi: 1) ienākums no algota darba, ieskaitot darbu, kas veikts Latvijas Republikā tāda darba devēja labā, kurš nav Latvijas Republikas rezidents vai kuram nav pastāvīgās pārstāvniecības Latvijas Republikā, vai darbu, kas veikts ārpus Latvijas Republikas Latvijas Republikas darba devēja labā; 2) ienākums no profesionālās darbības, kas veikta Latvijas Republikas rezidentu vai nerezidentu pastāvīgo pārstāvniecību labā Latvijas Republikā vai ārpus tās; 3) ienākums no mākslinieku, sportistu vai treneru profesionālās darbības Latvijas Republikā neatkarīgi no tā, vai šo ienākumu saņem pats mākslinieks, sportists vai treneris, vai cita juridiskā vai fiziskā persona; 4) ienākums no pienākumu pildīšanas Latvijas Republikā reģistrētas kapitālsabiedrības vai kooperatīvās sabiedrības padomē vai valdē neatkarīgi no tā, vai ienākums tiek saņemts no Latvijas Republikā reģistrētas kapitālsabiedrības vai kooperatīvās sabiedrības vai no citas kapitālsabiedrības vai kooperatīvās sabiedrības, kas nav Latvijas Republikas rezidents. Pie šādiem ienākumiem pieder arī saistībā ar darba braucieniem un komandējumiem izmaksātās summas, kuras pārsniedz normatīvajos aktos, kas nosaka kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem un darbinieku darba braucieniem saistītie izdevumi, noteiktās normas; u.c.

Par situāciju ar nodokļu maksāšanu, ja ir neskaidrības, varat interesēties Valsts ieņēmumu dienestā, informatīvais tālrunis 1898.

Savukārt darba devējam, izmaksājot darba algu, ir arī pienākums darbiniekam rakstveidā izsniegt darba samaksas aprēķinu, tā saukto algas lapiņu. Šādu kārtību nosaka Darba likuma 71.pants. (Izmaksājot darba samaksu, darba devējs izsniedz darba samaksas aprēķinu, kurā norādīta izmaksātā darba samaksa, ieturētie nodokļi un veiktās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, kā arī nostrādātās stundas, tajā skaitā virsstundas, nakts laikā un svētku dienās nostrādātās stundas. Pēc darbinieka pieprasījuma darba devējam ir pienākums šo aprēķinu izskaidrot.)

Par darba tiesiskajām attiecībām varat konsultēties Valsts darba inspekcijā. Konsultatīvie tālruņi 67186522; 67186523.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas