E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2486
Lasīšanai: 3 minūtes

Ja persona noziedzīgos nodarījumus izdarījusi pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. jūnijā, 2013
Sniedze Skrundeniece

Vai Krimināllikuma 65.panta 2 prim 2.daļa attiecas arī uz tiem notiesātajiem, kas izdarījuši noziedzīgu nodarījumu pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas un jau izcieš sodu? Konkrētā gadījumā noteikts sods 14 gadi 8 mēneši, saskaitot sodus vienā spriedumā par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem.

A
atbild:
25. jūlijā, 2013
Zvērinātu advokātu birojs "Rode un Partneri"
Jānis Rozenbergs, zvērināts advokāts

Krimināllikuma 65.panta 22 daļa nosaka, ka personai, kas izdarījusi noziedzīgu nodarījumu pirms astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanas, sodu par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem vai pēc vairākiem spriedumiem nosaka saskaņā ar šā likuma 50. un 51.panta noteikumiem, ievērojot to, ka saskaitīto brīvības atņemšanas sodu kopējais laiks par vairākiem noziedzīgiem nodarījumiem nedrīkst pārsniegt divpadsmit gadus un sešus mēnešus, bet pēc vairākiem spriedumiem – piecpadsmit gadus.

Tātad, ja patiešām ir runa par sodu saskaitīšanu par vairākiem nodarījumiem vienā spriedumā (un nevis par sodu saskaitīšanu pēc vairākiem spriedumiem), tad kopš 1.aprīļa kopējais brīvības atņemšanas soda termiņš nevar pārsniegt divpadsmit gadus, ja persona noziedzīgos nodarījumus izdarījusi pirms 18 gadu vecuma sasniegšanas.

Attiecībā uz iepriekš (pirms 1.aprīļa) notiesātu personu, manuprāt, ir piemērojams 1.aprīlī spēkā stājušos Krimināllikuma grozījumu pārejas noteikumu 8.punkts: Brīvības atņemšanas sodus līdz Krimināllikuma attiecīgajā pantā paredzētajam maksimālajam sodam samazina personām, kuras līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai ir notiesātas un izcieš brīvības atņemšanas sodu, ja tiesas piespriestais brīvības atņemšanas sods ir lielāks par maksimālo sodu, kas paredzēts Krimināllikuma pantā par attiecīgo noziedzīgo nodarījumu pēc šā likuma spēkā stāšanās dienas.

Pieļauju gan, ka kādam šajā saistībā, iespējams, var būt arī cits viedoklis, proti, ka šis pārejas noteikumu punkts ir attiecināms tikai uz Krimināllikuma Sevišķās daļas normu sankcijām. Bet, manā ieskatā, šāds vērtējums būtu kļūdains, jo arī 65.panta 22 daļa nosaka brīvības atņemšanas soda maksimālās robežas, un tas vien, ka likumdevējs tieši par sodu saskaitīšanu nepilngadīgajiem neko īpaši nav pieminējis pārejas noteikumos, nebūt nenozīmē, ka pārejas noteikumu 8.punkts nebūtu attiecināms uz Krimināllikuma 65.panta 22 daļas piemērošanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas