E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2425
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Satiksme

Nepieciešamās formalitātes ir ievērotas

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. jūnijā, 2013
Baiba

Sakiet, lūdzu, kā jārīkojas šādā situācijā: A.B. stūma velosipēdu, kā rezultātā piestūma priekšā velosipēdu virzienā braucošam transportlīdzeklim BMW. Policija konstatēja A.B. pārkāpumu, uzlika sodu. CSNg transportlīdzeklis BMW aizbrauca no satiksmes vietas, pamatojot - lai netraucētu kustību. A.B. saņēma vēstuli no apdrošināšanas aģentūras, prasot piedzīt zaudējumus. (BMW tika konstatēts vizuālais bojājums - bojāts sānu spogulis.) Liels paldies par palīdzību!

A
atbild:
24. jūlijā, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Neko darīt, jo BMW apdrošināšanas kompānija regresa kārtībā piedzen zaudējumus no personas, kas izraisījusi ceļu satiksmes negadījumu un nodarījusi zaudējumus. Kā LV portālam skaidroja Valsts policijā, Jūsu jautājumā ietvertā informācija liecina, ka visas nepieciešamās formalitātes ir ievērotas.

Sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas likuma 18.pantā "Zaudējumi sakarā ar ceļu satiksmes negadījumu" ir noteikts: "Iestājoties apdrošināšanas gadījumam, apdrošinātājs, kurš apdrošinājis zaudējumu nodarījušā transportlīdzekļa īpašnieka civiltiesisko atbildību, vai Transportlīdzekļu apdrošinātāju birojs, ja apdrošināšanas atlīdzība izmaksājama no Garantijas fonda, saskaņā ar apdrošinātāja atbildības limitu atlīdzina šajā likumā noteiktajā kārtībā novērtētos zaudējumus, kas ceļu satiksmes negadījumā nodarīti trešajai personai."

Tā kā velosipēdistam nav OCTA, tad gadījumā, ja ceļu satiksmes negadījumā cietušā transportlīdzekļa vadītājs pieprasa atlīdzību, to izmaksā no sauszemes transportlīdzekļu īpašnieku civiltiesiskās atbildības obligātās apdrošināšanas (OCTA) Garantijas fonda līdzekļiem. To administrē Latvijas Transportlīdzekļu apdrošināšanas birojs (LTAB). Taču izmaksāto summu regresa kārtībā piedzen no zaudējumus radījušā satiksmes dalībnieka.

Ja velosipēda īpašnieks nepiekrīt šādam risinājumam un nevēlas atlīdzināt nodarīto zaudējumu, tad, protams, var vērsties tiesā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 65 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas