E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2270
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Finanses

Individuālā komersanta nodokļi

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
26. aprīlī, 2013
Estere Grīna

Labdien, kādi nodokļi jāmaksā IK (induviduālajam komersantam)?

A
atbild:
30. aprīlī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Individuālais komersants (IK) maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli un valsts sociālās obligātās apdrošināšanas iemaksas, kā arī citus nodokļus (nekustamā īpašuma, dabas resursu u.c. - atkarībā no darbības veida).

Likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” nosaka: fiziskās personas ienākumi, par kuriem ir jāmaksā nodoklis, ir arī ienākumi no individuālā komersanta darbības.

IK ar nodokli apliekamo ienākumu aprēķina kā ieņēmumu un ar to gūšanu saistīto izdevumu starpību. Ar saimniecisko darbību saistītajos izdevumos netiek ieskaitīti izdevumi, kas nav tieši saistīti ar saimniecisko darbību. Kas ņemams vērā, aprēķinot ienākumu (ieņēmumu un izdevumu starpība) no saimnieciskās darbības, noteikts likuma 11.pantā (No saimnieciskās darbības gūtā apliekamā ienākuma noteikšana). Iedzīvotāju ienākuma nodoklis šogad ir 24%.

Likuma „Par valsts sociālo apdrošināšanu” 1.panta 3.punktā noteikts, ka šā likuma izpratnē par pašnodarbināto tiek uzskatīts arī individuālais komersants. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSOAI) jāmaksā tikai tad, ja ienākumi sasniedz Ministru kabineta noteikto obligāto iemaksu objekta minimālo apmēru, kas ir minimālās algas apmērs (2013. gadā – Ls 200 mēnesī).

Sākot ar to mēnesi, kad kalendārā gada ienākumi sasniedz noteikto minimālo apmēru gadam - Ls 2400 (200 Lsx12), obligātās iemaksas jāveic par visiem turpmākajiem mēnešiem, vismaz no Ls 200, līdz kalendārā gada beigām vai pašnodarbinātā statusa zaudēšanai.

Ministru kabineta 2012.gada 11.decembra noteikumi Nr.868 “Noteikumi par valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes sadalījumu pa valsts sociālās apdrošināšanas veidiem 2013.gadā” paredz, ka obligāto iemaksu likme pašnodarbinātajam (tātad arī IK) ir 32,17 % no obligāto iemaksu objekta. Iemaksu likme, ja sasniegts vecums, kas dod tiesības saņemt valsts vecuma pensiju, vai ja ir piešķirta valsts vecuma pensija (tai skaitā priekšlaicīgi), ir 29,71 % no obligāto iemaksu objekta.

IK var reģistrēties VID pievienotās vērtības nodokļa maksātāju reģistrā un maksāt PVN, ja arī tad, ja nav sasniegts Pievienotās vērtības nodokļa likuma 59.panta pirmajā daļā noteiktais reģistrācijas slieksnis - 35 000 latu.

Individuālajam komersantam jāveic arī grāmatvedības uzskaite, jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā pārskati. Līdz pēctaksācijas gada 1.jūnijam Valsts ieņēmumu dienestā jāiesniedz gada ienākumu deklarācija.

IK var izvēlēties grāmatvedību kārtot pēc vienkāršā ieraksta principa, ja apgrozījums (ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšējā pārskata gadā nepārsniedz 200 000 latu. Ministru kabineta 2007.gada 8.maija noteikumi Nr.301 „Noteikumi par individuālo komersantu finanšu pārskatiem” nosaka kārtību, kādā individuālie komersanti, kuru apgrozījums (ieņēmumi) no saimnieciskajiem darījumiem iepriekšējā pārskata (taksācijas) gadā pārsniedz 200 000 latu, sagatavo un iesniedz bilanci un ieņēmumu un izdevumu pārskatu, kā arī finanšu pārskata saturu.

Valsts ieņēmumu dienestā nodokļu maksātāji var saņemt konsultācijas (elektroniski, rakstiski, klātienē un pa tālruni) nodokļu normatīvo aktu piemērošanā. VID klientu apkalpošanas centros tiek rīkoti arī semināri. VID informatīvais tālrunis – 1898.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas