E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 2053
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Nodokļi
2
2
2
2

Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no dzīvokļa pārdošanas ienākuma

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. martā, 2013
Guna Krama

Labdien! Kādi nodokļi ir jāmaksā pārdodot dzīvokli, kurš pieder vairāk kā 10 gadus, bet vairāku pēdējo gadu laikā īpašnieks tur nav deklarēts?

A
atbild:
06. martā, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Saskaņā ar likumu „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” ienākums no nekustamā īpašuma pārdošanas ir ar šo nodokli apliekams kā ienākums no kapitāla pieauguma. Nodoklis nav jāmaksā, ja tas pārdevēja īpašumā (no dienas, kad īpašums reģistrēts zemesgrāmatā) ir ilgāk par 60 mēnešiem un vismaz 12 mēnešus līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai ir personas deklarētā dzīvesvieta, kas nav deklarēta kā maksātāja papildu adrese. Laika posms, kuru ņem vērā kā deklarēto dzīvesvietu tieši šajā  nekustamajā īpašumā, ir jebkuri 12 mēneši pēdējo piecu gadu laikā līdz atsavināšanas līguma noslēgšanas dienai.

Ienākumu no kapitāla pieauguma apliek ar 15 procentu likmi.

Ja nodoklis ir jāmaksā, svarīgi arī, no kādas summas. Ar nodokli apliekamo ienākumu no nekustamā īpašuma pārdošanas nosaka, no nekustamā īpašuma atsavināšanas (pārdošanas) cenas atņemot tā iegādes vērtību un nekustamajā īpašumā veikto ieguldījumu vērtību.

Arī  iegādes vērtības noteikšanā ir savi nosacījumi vairākām atšķirīgām situācijām, piemēram, ja dzīvoklis saņemts mantojumā, dāvināts vai kā citādi iegūts. Svarīgi arī, kopš kura laika dzīvoklis ir īpašumā. Līdz 2001.gadam iegūtam nekustamam īpašumam iegādes vērtību nosaka atšķirīgi.

Tātad likums „Par iedzīvotāju ienākuma nodokli” paredz precīzus termiņus un citus konkrēti definētus noteikumus, tikai saskaņā ar kuriem nosakāms, vai nekustamā īpašuma pārdevējam no ienākuma ir jāmaksā nodoklis.

LV portālā iepriekš publicētā e-konsultācijā par līdzīgu jautājumu varat iepazīties ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) atbildi un pamatojumu atsevišķām situācijām.

VID interneta vietnē ir metodiskais materiāls (ar piemēriem) „Iedzīvotāju ienākuma nodoklis no nekustamā īpašuma atsavināšanas ienākuma”.

Piebilde.
• Ja ir gūts ienākums no kapitāla pieauguma, jāiesniedz deklarācija (Ministru kabineta 2012.gada 21.augusta noteikumi Nr.568 „Noteikumi par iedzīvotāju ienākuma nodokļa deklarācijām un to aizpildīšanas kārtību”).

• Valsts ieņēmumu dienesta speciālisti iesaka neskaidrību gadījumos griezties VID.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 42 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas