E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1993
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Ekonomika

Patērētāju kreditēšanas licencēto uzņēmumu saraksts PTAC interneta vietnē

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
20. februārī, 2013
Anda Mēness

Labdien. Vai kaut kur ir pieejams kāds saraksts ar firmām, kam ir izsniegta licence, kas ļauj nodarboties ar pārkreditēšanas pakalpojumiem?

A
atbild:
21. februārī, 2013
Lidija Dārziņa
LV portāls

Patērētāju tiesību aizsardzības centra (PTAC) interneta vietnē ir saraksts „Kapitālsabiedrības, kuras saņēmušas speciālo atļauju (licenci) patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniegšanai”. Tajā ir norādīti arī konkrēto uzņēmumu sniegto kredītu veidi.  Pārkreditēšana kā kredīta veids pakalpojumos nav minēta.

Atbildot uz jautājumu, vai pārkreditēšana  atsevišķi netiek reglamentēta, PTAC Patērētāju informēšanas un komunikāciju daļas vadītāja Ilze Žunde informēja, ka datubāzē iekļautās kapitālsabiedrības, kuras piedāvā patērētāju kreditēšanas pakalpojumus, var nodarboties ar pārkreditēšanu. Šis jautājums netiek atsevišķi reglamentēts.

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas informācijā klientiem par uzraugošajām institūcijām skaidrots. Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) nodrošina Latvijā finanšu un kapitāla tirgus uzraudzību kopš 2001.gada 1.jūlija. Tā regulē un pārrauga Latvijas banku, krājaizdevu sabiedrību, apdrošināšanas sabiedrību un apdrošināšanas starpnieku, maksājumu iestāžu, elektronisko naudas iestāžu, finanšu instrumentu tirgus dalībnieku un privāto pensiju fondu darbību. Kredītu izsniedzēju sektorā uzraudzība tiek nodrošināta tikai bankām un krājaizdevu sabiedrībām, jo šie tirgus dalībnieki no neierobežota klientu loka piesaista naudas līdzekļus, proti, noguldījumus, un dod apsolījumu nākotnē pildīt savas saistības.

Tā kā nelielie nebanku, t.s. ātro, kredītu izsniedzēji naudas līdzekļus no klienta nepiesaista, tie riskē tikai ar savu un no profesionāliem finanšu tirgus dalībniekiem piesaistīto finanšu kapitālu, tie pēc būtības nav finanšu un kapitāla tirgus dalībnieki un nevar ietekmēt finanšu sistēmas stabilitāti, kā arī aizskart noguldītāju intereses.

Tomēr šo neregulēto kredītsabiedrību pastiprināta kontrole ir nepieciešama klientu patērētāju tiesību aizsardzībai, lai nodrošinātu, ka kredītsabiedrības izsniedz un patērētāji ņem kredītus atbildīgi. Latvijā šīs tiesības ir deleģētas Patērētāju tiesību aizsardzības centram (PTAC). Šādiem kredītu izsniedzējiem kopš 2011.gada 1.marta ir nepieciešama licence, kuru izsniedz PTAC.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas