E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1985
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Kā lauzt īres līgumu

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2013
edgars

Labdien! Kā lauzt īres līgumu, ja persona tur nedzīvo: rēķinus nemaksā un vispār dzīvo ārzemēs, uz vēstulēm neatbild, jo deklarētajā dzīvesvietā nedzīvo? Līgumā atrunāts, ka līgums tiek lauzts, ja netiek maksāti rēķini 3 mēnešus. Šajā gadījuma jau ir gads. Tiesā sniegt pieteikumu par piedziņu un līguma laušanu? Vai atsevišķi? Un kā piespiest atbrīvot dzīvokli no mantām?

A
atbild:
22. februārī, 2013
Latvijas Zvērinātu advokātu kolēģija
Larisa Riņķe, Zvērināta advokāte

Likuma „Par dzīvojamo telpu īri” 28.2 pantā teikts: „Izīrētājs var izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu, izliekot īrnieku kopā ar viņa ģimenes locekļiem un citām personām bez citas dzīvojamās telpas ierādīšanas, šādos gadījumos:

„1) ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā dzīvojamās telpas īres maksu, lai gan viņam bija nodrošināta iespēja lietot dzīvojamo telpu saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu un normatīvajiem aktiem;
2) ja īrnieks vairāk nekā trīs mēnešus nemaksā par pamatpakalpojumiem, lai gan viņam bija nodrošināta iespēja izmantot pamatpakalpojumus saskaņā ar dzīvojamās telpas īres līgumu un normatīvajiem aktiem.

Izīrētājs pirms prasības celšanas tiesā vismaz mēnesi iepriekš rakstveidā brīdina īrnieku par dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu.”

Cik saprotams, ar īrnieku sazināties neizdodas. Lai viņš pēc tam nevarētu teikt, ka nav brīdināts par dzīvojamās telpas īres līguma izbeigšanu, vēlams aicinājumu nokārtot parādsaistības publicēt „Latvijas Vēstnesī”.

Ja īrnieks ir brīdināts par īres līguma pārtraukšanu parādu dēļ un ja mēneša laikā parāds nav samaksāts, izīrētājs var iesniegt prasības pieteikumu tiesā par parāda piedziņu, īres līguma izbeigšanu un īrnieka izlikšanu no dzīvojamām telpām bez citas dzīvojamo telpu ierādīšanas. Visus šos prasījumus var apvienot vienā prasībā.

Kad tiesas spriedums būs stājies spēkā un tas netiks labprātīgi pildīts, Jūs lietu varēsiet nodot tiesu izpildītājam piespiedu izpildei, un tiesu izpildītājs izliks gan īrniekus, gan viņu mantas. Ja gadījumā īrnieki ir deklarēti Jūsu īpašumā, tad pēc īres līguma laušanas Jūs varēsiet griezties pašvaldībā ar lūgumu anulēt ziņas par viņu deklarēto dzīvesvietu Jūsu mājoklī.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas