E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1983
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Dzīvokļa pārveidei par komerctelpām vajadzīga visu dzīvokļu īpašnieku piekrišana

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
19. februārī, 2013
Antons Smans

Labdien. Daudzdzīvokļu namā, kur es dzīvoju, kaimiņiene ir pārdevusi dzīvokli un jaunie īpašnieki vēlas atvērt šeit veikalu. 2/3 mājas iedzīvotāju ir uzrakstījuši sūdzību novada domē, ka nepiekrīt veikala atvēršanai. Vai ņemot vērā iedzīvotāju viedokli var tikt atļauta veikala atvēršana un vai veikala īpašniekiem nav nepieciešama 100% iedzīvotāju piekrišana?

A
atbild:
21. februārī, 2013
Mudīte Luksa
speciāli LV portālam

Dzīvokļa pārveide par komerctelpām nozīmē dzīvojamās telpas funkciju maiņu, kas neapšaubāmi skar kopīpašumu (gan lietojuma ziņā, gan saistībā ar pārbūvi) un ir saskaņojama ar visiem kopīpašuma domājamo daļu īpašniekiem, tātad dzīvokļu īpašniekiem. To nosaka Civillikuma 1068.pants: Rīkoties ar kopīpašuma priekšmetu, kā visumā, tā arī noteiktās atsevišķās daļās, drīkst tikai ar visu kopīpašnieku piekrišanu; bet ja kāds no viņiem rīkojas atsevišķi, tad šī rīcība ne vien nav spēkā, bet arī uzliek pēdējam pienākumu atlīdzināt pārējiem zaudējumus, kas viņiem ar to nodarīti.

Neviens atsevišķs kopīpašnieks nevar bez visu pārējo piekrišanas ne apgrūtināt kopīpašuma priekšmetu ar lietu tiesībām, ne atsavināt to visā tā sastāvā vai pa daļām, ne arī kaut kādi to pārgrozīt. Tādēļ katram kopīpašniekam ir tiesība protestēt pret tādu viena vai visu pārējo kopīpašnieku rīcību, un šo tiesību viņam nevar atņemt ar balsu vairākumu.”

 Arī Dzīvokļa īpašuma likuma 16.pantā „Dzīvokļu īpašnieku kopības kompetence” ir teikts: vienīgi dzīvokļu īpašnieku kopība ir tiesīga pieņemt lēmumu par kopīpašumā esošās daļas lietošanas kārtības noteikšanu dzīvokļu īpašnieku starpā. Turklāt likumā ir noteikts: lai pieņemtu lēmumu šajā jautājumā, „par” ir jānobalso visiem dzīvokļu īpašniekiem (17.panta piektā daļa).

Tātad, ja novada dome dzīvokļa īpašnieku lēmumu neņem vērā, Jums ir tiesības to pārsūdzēt administratīvajā tiesā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas