E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1973
Lasīšanai: 2 minūtes

Līzings, kļūda rekvizītos un kavējuma nauda

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
15. februārī, 2013
Kristīne Gržibovska

Labdien! Iegādājos preci uz nomaksu, katru mēnesi maksāju laicīgi, bet vienā maksājuma reizē nokļūdījos ar norādīto līguma numuru. Pēc mēneša līzinga kompānija atsūtīja atgādinājumu par to, ka nav nomaksāts. Sāku pētīt savus maksājumu uzdevumus un pamanīju radušos kļūdu. Neskatoties uz to, ka maksāts tomēr bija, līzinga kompānija piestāda kavējuma naudu par šo mēnesi. Vai tas ir likumīgi?

A
atbild:
21. februārī, 2013
Latvijas Kredītņēmēju apvienība
Aivars Rudi, konsultants

Maksājums ir veikts tikai tad, kad nauda ir ienākusi līzinga kompānijas kontā, nevis tad, kad tā ir izskaitīta uz kontu.
Ja, veicot līzinga maksājumu, ir radusies kļūda rekvizītos, tad pastāv divas iespējas: 1) nauda atgriežas atpakaļ maksātāja kontā; 2) nauda var stāvēt bankas starpkontā pie nenoskaidrotām summām, jo līzinga kompānijas kontā tā nav ienākusi.

Tad kompānija šo naudu nevar nogrāmatot, līdz ar to uzskata par nesaņemtu un atbilstoši līgumam ir tiesīga uzrēķināt soda naudu.

Ja tomēr kļūda ir tikai līguma numurā un nauda līzinga kompānijas kontā ir, tad ir jārunā ar šo kompāniju. Parasti, noskaidrojot, ka nauda attiecīgajā termiņā ir ienākusi, var panākt vienošanos, ka uzrēķinātā soda nauda tiek atsaukta.

Tātad – jānoskaidro, kas noticis ar naudu un kur tā atrodas. Ja nauda tiešām ir līzinga kompānijas kontā, tā drīkst to lietot, savukārt maksātājam ir pamats apstrīdēt līgumsodu uzrēķināšanu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas