E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1969
Lasīšanai: 4 minūtes

Izdotos administratīvos aktus vai faktisko rīcību var apstrīdēt

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. februārī, 2013
Baiba Mauriņa

Labdien, vēlos Jums jautāt, vai cilvēkam, kam ir invaliditāte no bērnības, var to pārveidot kā uz invaliditāti, kas iegūta vispārējas saslimšanas dēļ. Situācija ir tāda, ka cilvēks kopš bērnības ir bijis invalīds, visos dokumentos ticis rakstīts - invalīds no bērnības ar 3.grupas invaliditāti.
2006.gadā tika veikta abu gūžu endoprotezēšana. Pēc operācijas ķirurgs sagatavoja visus nepieciešamos dokumentus atkārtotas invaliditātes pagarināšanai. Dokumenti tika iesniegti Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijā. Pēc ārstu komisijas 2007.gada 1.marta izziņas redzams, ka cilvēkam tika noteikta 3.grupas invaliditāte, taču kā invaliditātes cēlonis norādīts - vispārēja saslimšana, nevis ka persona ir invalīds no bērnības.
Ņemot vērā to, ka tika mainīts invaliditātes cēlonis, personai tika atteikta invaliditātes pabalsta piešķiršana, jo nebija attiecīgi darba stāžs. Vai šāda rīcība, ka tiek grozīts invaliditātes cēlonis, līdz ar ko atteikta pabalsta izmaksāšana, ir pamatota? Ja šāda rīcība nav pamatota un ir nepareiza, kur griezties, lai šo situāciju risinātu?

A
atbild:
21. februārī, 2013
Labklājības ministrija
Alīna Klimone, Sociālā darba un sociālās palīdzības politikas departamenta vecākā eksperte

 Invaliditātes noteikšanu valstī reglamentē Invaliditātes likums un Ministru kabineta 2010.gada 28.decembra noteikumi Nr.1209 „Noteikumi par prognozējamas invaliditātes, invaliditātes un darbspēju zaudējuma noteikšanas kritērijiem, termiņiem un kārtību” (MK noteikumi Nr.1209).

Atbilstoši minēto MK noteikumu Nr.1209 7.punktam, Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas (Valsts komisija) ārsts veic neatkarīgu personas funkcionēšanas ierobežojuma izvērtējumu, sagatavo ekspertīzes aktu ar priekšlikumiem par prognozējamas invaliditātes vai invaliditātes, vai darbspēju zaudējuma procentuālo apmēru, to cēloni un iespējamo termiņu. Pamatojoties uz minēto ekspertīzes aktu, Valsts komisijas amatpersona pieņem attiecīgu lēmumu par invaliditātes noteikšanu vai atteikumu noteikt invaliditāti.

Saskaņā ar Invaliditātes likuma 9.pantu Valsts komisijas amatpersonu izdotos administratīvos aktus vai faktisko rīcību var apstrīdēt Valsts komisijas vadītājam, bet Valsts komisijas vadītāja lēmumu var pārsūdzēt tiesā.

Lēmuma apstrīdēšana un pārsūdzēšana neaptur tā darbību. Lai apstrīdētu lēmumu Valsts komisijas vadītājam, personai ir jāvēršas Valsts komisijā Rīgā, Ventspils ielā 53, LV-1002 (e-pasts: vdeavk@vdeavk.gov.lv, tālr. 67614885).

Lai precīzi atbildētu uz uzdoto jautājumu par invaliditātes cēloņa maiņas likumību, ir nepieciešama personas informācija, piemēram, Valsts komisijas izsniegtā lēmuma numurs, personas vārds, uzvārds vai personas kods.

Papildus informējam, ka invaliditātes pensiju izmaksā līdz vecuma pensijas piešķiršanai nepieciešamā vecuma sasniegšanas. Kad cilvēks sasniedz valstī noteikto pensijas vecumu, viņam tiek piešķirta vecuma pensija. Invaliditātes pensijas apmērs ir atkarīgs no cilvēkam noteiktās invaliditātes grupas. 3.invaliditātes grupas gadījumā invaliditātes pensiju piešķir valsts sociālā nodrošinājuma pabalsta apmērā, t.i., 45 lati, bet invalīdam kopš bērnības - 75 lati.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas