E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1571
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Vide
1
1
1
1

Par grozījumiem Medību likumā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
05. novembrī, 2012
Uldze GUDELE

Medību likuma izmaiņu projekts paredz, ka "medīt" jeb nogalināt mednieki drīkstēs arī kaķus un suņus. Vai šāds regulējums var tikt uzskatīts par atbilstošu dzīvnieku aizsardzības un mājdzīvnieku labturības principiem? Ja uzskatāt, ka jā, tad kāpēc nogalināmo kategorijā netiek ietverts viss mājdzīvnieku loks - seski, žurkas, šinšillas?

A
atbild:
06. novembrī, 2012
Zemkopības ministrija
Jānis Bārs, Meža departamenta Meža resursu un medību nodaļas speciālists

Dzīvnieku aizsardzības likums nosaka, ka cilvēces ētiskais pienākums ir nodrošināt visu sugu (ne tikai mājdzīvnieku!) dzīvnieku labturību un aizsardzību, jo katrs īpatnis pats par sevi ir vērtība. Cilvēkam ir morāls pienākums cienīt jebkuru radību, izturēties pret dzīvniekiem ar iejūtīgu sapratni un tos aizsargāt. Nevienam nav atļauts bez pamatota iemesla nogalināt dzīvnieku, nodarīt tam sāpes, radīt ciešanas vai citādi kaitēt.

Dzīvnieku aizsardzības likuma 5.panta otrās daļas 3.punkts skaidri definē dzīvnieku (suņu, kaķu) īpašnieku pienākumu nodrošināt, lai viņam piederošie dzīvnieki netraucētu un neapdraudētu cilvēkus vai citus dzīvniekus – tādējādi respektējot savvaļas zīdītāju un putnu tiesības uz eksistenci. Šai gadījumā runa ir ne tikai par medījamajiem dzīvniekiem, bet arī par aizsargājamiem.

Tāpat Dzīvnieku aizsardzības likuma 8.pants nosaka kārtību, kādā jārīkojas ar klaiņojošiem suņiem un kaķiem – jāinformē pašvaldības, kurām jāorganizē klaiņojošo dzīvnieku ķeršana, izmitināšana, īpašnieku meklēšana un saukšana pie atbildības, kā arī jālemj par dzīvnieka tālāko likteni, ja īpašnieks nav atrodams. Šajos jautājumos Dzīvnieku aizsardzības likums ir prioritārāks par Medību likuma tiesisko regulējumu.

Diemžēl ikdienā dzīvnieku īpašnieki neapzinās savus pienākumus, klaiņojoši suņi un kaķi tikpat kā netiek izķerti - tie lielā skaitā cauru gadu brīvi klaiņo savvaļā un nodara lielu postu gan medījamo, gan aizsargājamo sugu zīdītājiem un putniem.
Valsts meža dienests vidēji gadā sastāda vairākus desmitus administratīvo protokolu par klaiņojošu suņu saplēstiem savvaļas dzīvniekiem, kā arī uzbrukumiem mājlopiem. Un tā ir tikai aisberga redzamā daļa.

Šādās situācijās (saskaņojot ar pašvaldību) kā pēdējā instance sāk darboties Medību likuma tiesiskais regulējums par klejojošu suņu un kaķu likvidēšanu - ar mērķi aizsargāt savvaļas dzīvniekus un mājdzīvniekus. Šāda kārtība darbojas jau vairāku gadu garumā, tas nav likumprojekta „Grozījumi Medību likumā” jaunievedums.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 45 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas