E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1426
Lasīšanai: 3 minūtes
TĒMA: Mājoklis
1
1

Īpašnieka pienākums – lai viņa dzīvnieks netraucē apkārtējiem

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2012
Kerry Lapņiņa

Situācija: plkst. 21.00 vakarā dzīvoklī rej suns, kad tajā brīdī mājās nav saimnieku. Kaimiņi izsauc pašvaldības policiju un tā savukārt sastāda protokolu ar brīdinājumu. Jautājums: Ja šāda situācija atkārtojas, respektīvi, suns rej, kad mājās neviena nav, vai policija var uzlikt sodu (cik)? Vai tas ir adekvāti, jo to nevar ietekmēt, jo saimnieki ir darbā. Vai ir kādi laika ierobežojumi (no cikiem līdz cikiem) nevajadzētu trokšņot?

A
atbild:
04. oktobrī, 2012
Rīgas pašvaldības policija
Jānis Znotiņš, Administratīvās pārvaldes priekšnieks

Minētajā situācijā suņu īpašniekam vai turētājam saskaņā ar Ministru kabineta 04.04.2006. noteikumu Nr.266 „Labturības prasības mājas (istabas) dzīvnieku turēšanai, tirdzniecībai un demonstrēšanai publiskās izstādēs, kā arī suņa apmācībai” (turpmāk – Noteikumi) 52.1.punktu ir pienākums nodrošināt, lai mājas (istabas) dzīvnieks (smaka, riešana vai gaudošana) netraucētu mājas vai apkārtnes iedzīvotājus.

Atbildība par iepriekš minētā punkta prasību neievērošanu noteikta Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (turpmāk – LAPK) 106.panta pirmajā daļā, proti, par dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu - izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām no pieciem līdz divsimt piecdesmit latiem, bet juridiskajām personām - no desmit līdz piecsimt latiem, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas.

Suņa īpašniekam vai turētājam ir pienākums, lai viņa īpašumā vai turējumā esošais suns nekad netraucētu mājas vai apkārtnes iedzīvotājus, neatkarīgi no tā, vai saimnieks ir mājās vai darbā.

Rīgas pašvaldības policijas (turpmāk – RPP) darbiniekiem saskaņā ar likuma „Par policiju” 19.panta sesto daļu un 12.panta 4.punktu ir tiesības sastādīt protokolus par administratīvajiem pārkāpumiem, līdz ar ko RPP darbinieki ir tiesīgi administratīvā pārkāpuma lietvedības ietvaros suņa īpašniekam vai turētājam sastādīt administratīvā pārkāpuma protokolu par Noteikumos noteikto prasību neievērošanu, bet administratīvo pārkāpuma lietu izskata un sodu uzliek pašvaldības Administratīvā komisija saskaņā ar LAPK 210.pantu vai Pārtikas un veterinārais dienests saskaņā ar LAPK 230.pantu.   

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 88 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas