E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1425
Lasīšanai: 4 minūtes

Par dzīvokļa pabalstu jājautā pašvaldībā

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
18. septembrī, 2012
Dace Kudrjavceva

Sakiet, vai mana ģimene var saņemt kādu materiālu atbalstu, lai segtu komunālos maksājumus, ja mūsu ienākumi mēnesī ir 490Ls mēnesī. Ģimenē esam 4 cilvēki. Auto mums nav, bet ir vasarnīca, kura vēl nav nodota pat ekspluatācijā un atrodas 100km no Rīgas. Uz mana vārda ir divi privatizēti dzīvokļi, viens Rīgā, kurā dzīvojam, bet otrs Aizkrauklē, kurā dzīvo mana māte.Vai mūsu ģimenei ir iespēja lūgt kādu atbalstu?

A
atbild:
21. septembrī, 2012
Lolita Lūse
LV portāls

Visticamāk, Jūsu uzdotais jautājums ir par iespēju saņemt dzīvokļa pabalstu.
Rīgas domes izdotie saistošie noteikumi „Par dzīvokļa pabalstu Rīgas iedzīvotājiem” paredz, ka tiesības saņemt dzīvokļa pabalstu ir ģimenei, ja tās vidējie ienākumi pēdējo trīs mēnešu laikā nepārsniedz Ls 200 katram ģimenes loceklim mēnesī un nepārsniedz Ls 250 atsevišķi dzīvojošai personai mēnesī.  Dzīvokļa pabalsta apmērs tiek aprēķināts kā starpība starp palīdzības pieprasītāju kopējo GMI un normatīvo izdevumu summu un palīdzības pieprasītāju kopējiem ienākumiem:
P = GMI +K – I, kur
P – dzīvokļa pabalsta apmērs; GMI – garantētā minimālā ienākumu summa palīdzības pieprasītājiem; K – normatīvie izdevumi par īri un komunālajiem pakalpojumiem; I – palīdzības pieprasītāju ienākumi (ieskaitot attiecīgajā mēnesī saņemto GMI līmeņa pabalstu).

Tas nozīmē, ka katram dzīvokļa pabalsta prasītājam pabalstu aprēķina individuāli. Tādēļ visprecīzāko atbildi Jūs varat saņemt, dodoties uz savas pašvaldības sociālo dienestu un aizpildot tur iztikas līdzekļu deklarāciju. Tikai tā iespējams saņemt konkrētu atbildi, kas attiecas tieši uz Jums un Jūsu situāciju.

Rīgas pilsētas iedzīvotāji var zvanīt uz Rīgas domes Labklājības departamenta bezmaksas informatīvo tālruni 80005055.

Atbildot uz Jūsu jautājumu vispārīgi, var prognozēt, ka dzīvokļa pabalsta iegūšanai Jums var traucēt vasarnīca, ja vien tā ir reģistrēta kā Jūsu īpašums. Rīgas domes saistošie noteikumi „Par dzīvokļa pabalstu Rīgas iedzīvotājiem” paredz, ka dzīvokļa pabalsts netiek piešķirts, ja palīdzības pieprasītājam un/vai viņa ģimenes locekļiem pieder īpašums, izņemot atsevišķu gadījumus.

Proti, par īpašumu šo saistošo noteikumu izpratnē nav uzskatāms nekustamais īpašums vai tā daļa, kur savu dzīvesvietu deklarējis un dzīvo palīdzības pieprasītājs un viņa ģimenes locekļi, vai īpašums vai tā daļa, kas pieder palīdzības pieprasītājam vai kādam no ģimenes locekļiem un kur dzīvo ģimenes locekļu pirmās pakāpes radinieki, kuriem nepieder cits nekustamais īpašums.

Tātad – ja Jūsu mātei nav cita īpašuma, Aizkraukles dzīvokli var neuzskatīt par Jūsu īapašumu mājokļa pabalsta piešķiršanas izpratnē. Vēl noteikumi pieļauj, ka dzīvokļa pabalsta saņēmējam pieder viena garāža, viens automobilis, kas ģimenes (personas) īpašumā ir ilgāk par 24 mēnešiem, kā arī viens velosipēds katram ģimenes loceklim vai motocikls, motorollers vai mopēds, kas ir ģimenes (personas) īpašumā.

Tomēr ārpus šiem izņēmumiem paliek vasarnīca, kuru, ja vien tā reģistrēta kā Jūsu īpašums, būs pamats uzskatīt par īpašumu arī mājokļa pabalsta piešķiršanas izpratnē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 40 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas