E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14229
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Izglītības iestādē nedrīkst ienest šaujamieroci

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2018
Toms

Labdien! Vai pastāv aizliegums īslaicīgi ienest izglītības iestādē legālu šaujamieroci? Ir situācijas, kad, atgriežoties no vietas, kur man ir nepieciešams pašaizsardzības šaujamierocis, ir jāpaņem no skolas bērns, taču pirms tam paspēt nokļūt mājās un ievietot ieroci seifā bieži ir teju neiespējami. Tuvākais, ko man izdevās atrast, ir MK noteikumi Nr. 1338, kur 6.3. nosaka, ka iekšējās kārtības noteikumos jāaizliedz iegādāšanās, lietošana, glabāšana un realizēšana, un 3.12.1. nosaka, ka iestādes vadītājam jānodrošina, lai netiek ienesti un demonstrēti ieroči. 6.3. – nepiemin ienešanu vai nēsāšanu. 3.12.1. – ir neskaidrs par to, vai ienešana, pēc tam nekādā veidā nedemonstrējot un pametot iestādi, arī ir aizliegta. Saprotu, ka būtībā nekādiem ieročiem skolā nebūtu jābūt, izņemot apsardzes darbiniekus, ja tādi ir, taču vēlos skaidri izprast, ko likums aizliedz un ko atļauj.

A
atbild:
17. aprīlī, 2018
Valsts policija
Simona Grāvīte, Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja

Jautājumā minēto Ministru kabineta (MK) noteikumu Nr. 1338 “Kārtība, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos” 3.12.1 un 6.3. apakšpunkts noteic ieroču aprites aizliegumu, kas formulējams izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumos.

Iepriekš minētie MK noteikumi ir izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 14. panta 21. punktu, kas paredz deleģējumu MK noteikt kārtību, kādā nodrošināma izglītojamo drošība izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos.

Ņemot vērā, ka noteikumu mērķis bija radīt tiesisko pamatu darbībām, kas vērstas uz izglītojamo drošības nodrošināšanu, ieroču aprites ierobežojumi telpās vai teritorijā būtu uzskatāmi par samērīgiem un ieguvums no šādu ierobežojumu noteikšanas ir būtiskāks nekā tas tiesību ierobežojums, kas ar šiem ierobežojumiem tiek radīts šaujamieroča īpašniekam.

Analizēto tiesību normu interpretācija, kas paredzētu izņēmumus no ieroču aprites aizlieguma izglītības iestādes telpās vai teritorijā, varētu radīt precedentus, kas apdraudētu izglītojamo drošību un līdz ar to būtu pretrunā ar analizētajiem tiesību aktiem izveidotās sistēmas mērķim.

Arī īslaicīgi izglītības iestādē nedrīkst ienest šaujamieroci.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas