E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14228
Lasīšanai: 4 minūtes
TĒMA: Tieslietas

Par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
11. aprīlī, 2018
Andre

Labdien! Lūdzu sniegt atbildi – manai meitai ir 20 gadi, kad viņa piedzima, biju oficiāli precējusies vēl ar pirmo vīru, līdz ar to pirmais vīrs tika ierakstīts kā tēvs, ielikts viņa uzvārds. Ar meitas tēvu neesam precēti. Kādi ir rīcības soļi, lai īstais tēvs brīvprātīgi apliecinātu savu paternitāti? Kur jāgriežas, kam jāraksta iesniegums? Paldies!

A
atbild:
12. aprīlī, 2018
Edīte Brikmane
LV portāls

Civillikuma 146. pants noteic, ka par tēvu bērnam, kurš piedzimis sievietei laulības laikā vai ne vēlāk kā 306. dienā pēc tam, kad laulība izbeigusies ar laulības šķiršanu vai laulības atzīšanu par neesošu, uzskatāms bērna mātes vīrs (paternitātes pieņēmums). Civillikuma 148. pants paredz, ka paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt tiesā. Tātad šajā gadījumā ir jāsniedz prasība tiesā par paternitātes pieņēmuma apstrīdēšanu.

Apstrīdot paternitātes pieņēmumu, nedrīkst vilcināties, jo ir jāņem vērā, ka likumdevējs ir noteicis ne tikai personu loku, kas ir tiesīgs celt šāda veida prasību, bet arī ierobežojumu, cik ilgā laikā paternitātes pieņēmumu var apstrīdēt.

Civillikuma 149. pants noteic, ka paternitātes pieņēmumu bērna mātes (bijušais) vīrs var apstrīdēt divu gadu laikā no dienas, kad viņš uzzināja, ka bērns nav cēlies no viņa. Tādas pašas tiesības apstrīdēt paternitātes pieņēmumu ir arī bērna mātei – divu gadu laikā no dienas, kad viņa uzzināja par apstākļiem, kas izslēdz paternitāti. Ja kopš bērna dzimšanas ir pagājuši vairāk nekā divi gadi, apstāklis, ka nav notecējis likumā noteiktais divu gadu termiņš, ir jāpierāda. Visbiežāk šim nolūkam kalpo DNS ekspertīze. Divu gadu termiņu skaita no ekspertīzes rezultātu saņemšanas dienas. 

Likums paredz arī iespēju, ka paternitātes pieņēmumu tiesā apstrīd pati meita, taču situācijas apraksts liecina, ka likumā noteiktais termiņš ir nokavēts. Proti, atbilstoši Civillikuma 149. panta ceturtajai daļai bērns pats var apstrīdēt paternitātes pieņēmumu divu gadu laikā pēc pilngadības sasniegšanas.

Lai labāk izskaidrotu šāda noilguma jēgu, jāuzsver, ka ierakstam par tēvu dzimšanas apliecībā ir tiesiska nozīme. Noilguma institūts civiltiesībās ir veidots ar mērķi novērst ilgstošu nenoteiktību mantiskajās attiecībās, radīt skaidrību par tiesībām un pienākumiem, kas varētu būt par strīda priekšmetu, bet ieinteresētā persona ilgstoši nav centusies panākt savu tiesību atzīšanu vai realizēšanu.

Tāpēc, lai noskaidrotu, vai šajā situācijā ir iespējams apstrīdēt paternitātes pieņēmumu, aicinām vērsties pie zvērināta advokāta, kas specializējies ģimenes tiesībās, kas, iepazinies ar konkrētās lietas apstākļiem, varēs sniegt viedokli par iespējamo turpmāko rīcību.

Ja izdodas apstrīdēt paternitātes pieņēmumu, paternitātes brīvprātīga atzīšana notiek ļoti vienkārši – bērna tēvam un mātei ir jādodas uz dzimtsarakstu nodaļu un kopīgi jāiesniedz pieteikums. Šajā gadījumā būs nepieciešama arī meitas piekrišana. Pieteikumu, ja ir vēlēšanās, iespējams arī publiski apliecināt pie notāra un uz dzimtsarakstu nodaļu nosūtīt. Paternitātes atzīšana abos gadījumos, kā to paredz Civillikuma 155. pants, tādējādi tiks noformēta ar ierakstu dzimšanas reģistrā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas