E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14213
Lasīšanai: 2 minūtes
1
1

Ārsta atzinums jāiesniedz darba devējam

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
10. aprīlī, 2018
Silvija

Es esmu 3. grupas invalīde, man noteikta arodslimība. Vai, atbrīvojoties no darba veselības stāvokļa dēļ – sakarā ar nespēju veikt nolīgto darbu, man pienākas atlaišanas pabalsts? Pie šī darba devēja esmu nostrādājusi vairāk nekā 20 gadus.

A
atbild:
12. aprīlī, 2018
Zaida Kalniņa
LV portāls

Atlaišanas pabalsta izmaksas nosacījumi ir regulēti Darba likuma 112. pantā.

Pirmkārt jāatceras, ka atlaišanas pabalsta izmaksai ir svarīgs uzteikuma pamatojums.

Ja uzteikumu izsaka pats darbinieks, tad atlaišanas pabalstu izmaksā vienīgi tad, ja iemesls ir pamatojams ar Darba likuma 100. panta piekto daļu – darbiniekam ir svarīgs iemesls. “Par šādu iemeslu atzīstams katrs tāds apstāklis, kas, pamatojoties uz tikumības un taisnprātības apsvērumiem, neļauj turpināt darba tiesiskās attiecības.” Tas nozīmē, ka Jūsu pamatojums – veselības stāvoklis un arodslimība – nebūs pamatojums atlaišanas pabalsta izmaksai.

Atlaišanas pabalsta izmaksa ir darba devēja likumā noteikts pienākums, ja uzteikums ir viņa rosināts. Pamatoti iemesli, kas pieļauj darba devējam darba līguma izbeigšanu ar darbinieku, ir dažādi, viens no tiem – darbinieka spējas, tai skaitā  darbinieka veselības problēmas. Veselības problēmu apliecinājums ir ārsta izdota izziņa, ko darbinieks iesniedz darba devējam.

Ja Jums ir ārsta izdots apliecinājums, kas norāda uz Jūsu veselības problēmām un nespēju veikt nolīgto darbu, tad iesniedziet to darba devējam. Tas dod tiesības darba devējam piedāvāt Jums vienošanos par darba līguma izbeigšanu, pamatojoties uz Darba likuma 101. panta pirmās daļas 6. punktu – darbinieks nespēj veikt nolīgto darbu veselības stāvokļa dēļ un to apliecina ārsta atzinums.

Minētais pamatojums ir pamats atlaišanas pabalsta izmaksai. Jūsu gadījumā, ja pie konkrētā darba devēja ir nostrādāti vairāk nekā 20 gadi, atlaišanas pabalsts ir jāizmaksā četru mēnešu vidējās izpeļņas apmērā.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas