E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14205
Lasīšanai: 2 minūtes

Tiesības uz bezdarbnieka pabalstu – ja iemaksas ir 12 mēnešus 16 mēnešu periodā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2018
Liene

Situācija: pēc operācijas 2017. gada augustā dakteris nevarēja precizēt pateikt, cik ilgs laiks nepieciešams rehabilitācijai: 2–8 mēneši. Ar darba devēju vienojāmies, ka atstāšu darbavietu 2017. gada augustā pēc vienošanās, jo amats neatļauj palikt bez darba ņēmēja. Pēc vairākiem mēnešiem bezdarbnieka statusa un rehabilitācijas atguvu darba spējas un 2018. gada februārī atsāku darba attiecības citā uzņēmumā. Šobrīd, pārbaudes laikā nostrādājot nedaudz vairāk kā mēnesi, saprotam, ka ne es saņemu solīto, ne darba devējs gribēto, tāpēc šķirsimies. Kā man pareizi rīkoties, lai es nepaliktu bez iztikas līdzekļiem (apgādībā ir meita, 10 gadi) un iegūtu valsts nodrošināto bezdarbnieka pabalstu?

A
atbild:
20. aprīlī, 2018
Lidija Dārziņa
LV portāls

Bezdarbnieka pabalstu ir tiesības saņemt, ja:

  • piešķirts bezdarbnieka statuss;
  • kopējais apdrošināšanas (darba) stāžs ir ne mazāks par vienu gadu;
  • ir veiktas vai bija jāveic obligātās sociālās apdrošināšanas iemaksas bezdarba gadījumam Latvijas Republikā ne mazāk kā 12 mēnešus pēdējo 16 mēnešu periodā pirms bezdarbnieka statusa iegūšanas dienas.

Likumā prasītie 12 mēneši ir jebkuri 16 mēnešu periodā, tie var arī nebūt pēc kārtas. Taču vairāki mēneši, kad bijāt bezdarbnieka statusā, nebijāt sociāli apdrošināta bezdarbam (nav veiktas iemaksas), netiek ņemti vērā, nosakot 12 mēnešu apdrošināšanas periodu, kāds ir nepieciešams, lai varētu būt tiesības uz bezdarbnieka pabalstu.

Tiesības uz pabalstu nosaka Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra. Tajā uzzināsiet, vai Jums pabalsts varētu tikt piešķirts, ja atkārtoti iegūsiet bezdarbnieka statusu.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas