E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14204
Lasīšanai: 3 minūtes
1
1

Tiesu izpildītājs uz pārmaksātajiem nodokļiem var vērst piedziņu

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
09. aprīlī, 2018
Kaspars

a ir sarunāts ar tiesu izpildītāju par labprātīgu alimentu atmaksu katru mēnesi 250 EUR apmērā, vai viņam ir tiesības novilkt VSAA pārmaksātos nodokļus? Es aizpildīju VID vietnē sadaļas par pārmaksāto nodokļu atgūšanu, bet viss tika pārskaitīts tiesu izpildītājam, neskatoties uz abpusēju vienošanos par labprātīgu atmaksu.

A
atbild:
12. aprīlī, 2018

Tiesu izpildītājs piedziņu uz pārmaksātajiem nodokļiem var vērst. Tā ir piedziņa uz naudas līdzekļiem, kas parādniekam pienākas no trešajām personām saskaņā ar Civilprocesa likuma 599. pantu: (1) Ja piedziņu vērš uz naudas līdzekļiem, kas pienākas no citām personām, tajā skaitā no cita tiesu izpildītāja, tiesu izpildītājs nosūta šīm personām pieprasījumu paziņot, vai tām ir pienākums samaksāt kādas summas parādniekam, uz kāda pamata un kādā termiņā. (2) Vienlaikus ar pieprasījumu tiesu izpildītājs paziņo, ka šie naudas līdzekļi tiek apķīlāti piedziņas summas un sprieduma izpildes izdevumu apmērā un ka līdz pilnīgai piedzenamās summas un sprieduma izpildes izdevumu dzēšanai šīm personām naudas līdzekļi jāieskaita tiesu izpildītāja depozīta kontā.

Šī tiesību norma neparedz arī parādniekam saglabāt naudas līdzekļus minimālās algas apmērā.

Civilprocesa likuma 557. pants nosaka piespiedu izpildes līdzekļus, un tie ir: piedziņas vēršana uz kustamo un nekustamo īpašumu, darba samaksu un tai pielīdzinātajiem maksājumiem, naudas līdzekļiem kredītiestādēs un naudas līdzekļiem, kas parādniekam pienākas no trešajām personām.

Jūsu sniegtais situācijas apraksts neliecina, ka tiesu izpildītājs būtu pārkāpis savas pilnvaras un normatīvo aktu prasības. Tas, ka tiesu izpildītājs Jums ir nācis pretī un ļāvis maksāt pa daļām labprātīgi, nenozīmē to, ka viņam obligāti jāatceļ kāds no piespiedu izpildes līdzekļiem. Tiesu izpildītāja uzdevums ir pēc iespējas ātrāk atgūt naudas līdzekļus par labu piedzinējam.

Tā kā likums uzliek pienākumu parādniekam uzturēt komunikāciju ar tiesu izpildītāju, Jums var ieteikt vērsties pie tiesu izpildītāja un visus neskaidros jautājumus pārrunāt.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 58 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas