E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14192
Lasīšanai: 2 minūtes
3
3

Izlīgums var kalpot par pamatu kriminālprocesa izbeigšanai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. aprīlī, 2018
Jānis

Labdien! Ir jautājums: ja persona iepriekš nav sodīta un ir ierosināta krimināllieta par piesavināšanos mazos apmēros, kāds sods praksē tiek piešķirts?

A
atbild:
09. aprīlī, 2018
Latvijas Zvērinātu advokātu padome
Jānis Rozenbergs, priekšsēdētājs

Ja patiešām runa ir par piesavināšanos nelielā apmērā (noziedzīga nodarījuma priekšmeta vērtība nodarījuma izdarīšanas brīdī nepārsniedz vienu tai laikā Latvijas Republikā noteikto minimālo mēnešalgu), tad atbilstoši Krimināllikuma 180. pantam par šādu nodarījumu soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz vienam gadam vai ar īslaicīgu brīvības atņemšanu, vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu.

Soda noteikšanas principi atrodami Krimināllikuma 46. pantā. Nosakot soda veidu, ņem vērā izdarītā noziedzīgā nodarījuma raksturu un radīto kaitējumu, kā arī vainīgā personību. Savukārt, nosakot soda mēru, ņem vērā atbildību mīkstinošos un pastiprinošos apstākļus.

Pieņemu, ka situācijā, ja persona nav tiesāta un uz personu būs attiecināmi kādi atbildību mīkstinoši apstākļi (piem., kaitējuma atlīdzināšana), ir visai ticams, ka sods reālas brīvības atņemšanas veidā varētu netikt piemērots.

Turklāt Krimināllikuma 180. pantā paredzētais noziedzīgais nodarījums ir mazāk smags. Gadījumā, ja aizdomās turētais/apsūdzētais atlīdzina cietušajam kaitējumu un izlīgst ar cietušo, šāds izlīgums var būt par pamatu kriminālprocesa izbeigšanai, kā to paredz Krimināllikuma 58. panta otrā daļa un Kriminālprocesa likuma 379. panta pirmās daļas 2. punkts.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas