E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 14185
Lasīšanai: 4 minūtes
9
9

Ar sūdzību var vērsties Datu valsts inspekcijā

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
06. aprīlī, 2018
Ieva

Labvakar! Ar sevi neiepazīstinot, mani bez piekrišanas filmēja, uzdeva jautājumus un apmeloja, ielika sociālajos tīklos apskatei. Kur man būtu jāgriežas par goda un cieņas aizskaršanu un publiskošanu sociālajos tīklos?

A
atbild:
11. aprīlī, 2018
Elīna Gulbe
LV portāls

Atbildot uz līdzīgu jautājumu, Datu valsts inspekcija norādījusi: “Saskaņā ar Fizisko personu datu aizsardzības likuma (turpmāk – FPDAL) 2. panta 3. punktu personas dati ir jebkāda informācija, kas attiecas uz identificētu vai identificējamu fizisko personu. Līdz ar to filmēšanas rezultātā iegūtie videoieraksti ir personas dati, ja tajos ir iespējams identificēt personu (datu subjektu). Savukārt atbilstoši šā panta 4. punktam šo videoierakstu (personas datu) publicēšana tīmekļa vietnē ir personas datu apstrāde.

Saskaņā ar FPDAL 2. panta 9. punktu par personas datu apstrādes atbilstību FPDAL ir atbildīgs pārzinis – fiziskā vai juridiskā persona, valsts vai pašvaldību institūcija, kura nosaka personas datu apstrādes mērķus un apstrādes līdzekļus.

Pārzinim personas datu apstrāde ir jāveic, ievērojot FPDAL, kura 7. pants noteic, ka personas datu apstrāde ir atļauta tikai tad, ja likumā nav noteikts citādi un ja ir vismaz viens no šajā pantā minētajiem nosacījumiem (tas ir, ja pastāv tiesiskais pamats). Papildus tiesiskā pamata nodrošināšanai, veicot personas datu apstrādi, ir jāievēro arī FPDAL 10. panta pirmās daļas 2. punkts, saskaņā ar kuru personas datu apstrādi drīkst veikt tikai atbilstoši paredzētajam mērķim un tam nepieciešamajā apjomā. Ja minētie nosacījumi netiek ievēroti, personu datu apstrāde nav atbilstoša FPDAL un to nedrīkst veikt.

Ņemot vērā minēto, inspekcija informē, ka gadījumā, ja netiek ievēroti minētie nosacījumi, šāda datu apstrāde ir atzīstama par prettiesisku.

Inspekcija informē, ka datu subjektam personas datu apstrādes gadījumā ir FPDAL noteiktās datu subjekta (saskaņā ar FPDAL 2. panta 1. punktu datu subjekts ir persona, kuras personas dati tiek apstrādāti) tiesības, proti, datu subjektam saskaņā ar FPDAL 16. pantu ir tiesības rakstiski pieprasīt, lai pārzinis pārtrauc datu apstrādi vai iznīcina personas datus, ja dati ir nepilnīgi, novecojuši, nepatiesi, pretlikumīgi apstrādāti vai arī tie vairs nav nepieciešami vākšanas mērķim.

Ievērojot minēto, norādām, ka datu subjektam ir tiesības vērsties pie pārziņa (personas, kas veica filmēšanu un ievietoja tīmekļa vietnē iegūto videoierakstu) ar lūgumu dzēst personas datus, kā arī datu subjektam ir tiesības vērsties pie tīmekļa vietnes administrācijas ar šādu lūgumu.

Savukārt pārzinim saskaņā ar FPDAL 16. panta trešo daļu ir pienākums mēneša laikā no datu subjekta pieprasījuma saņemšanas dienas sniegt datu subjektam atbildi, izpildīt saskaņā ar FPDAL 16. pantu iesniegto datu subjekta pieprasījumu (ja tas ir pamatots) un sniegt datu subjektam pamatotu rakstisku atbildi vai pamatotu atteikumu personas datu dzēšanai.

Ja pārzinis FPDAL 16. pantā noteiktās datu subjekta tiesības neievēro (piemēram, nesniedz atbildi uz datu subjekta iesniegumu vai nedzēš datu subjekta personas datus, ja to publicēšanai nepastāv tiesisks pamats), tad datu subjektam saskaņā ar FPDAL 20. pantu ir tiesības šo pārziņa rīcību pārsūdzēt Inspekcijā, savai sūdzībai pievienojot dokumentus, kas apliecina, ka datu subjekts ir izmantojis savas FPDAL minētās tiesības un ka pārzinis neievēro tās (piemēram, datu subjekta pieprasījumu pārzinim un pārziņa datu subjektam sniegtās atbildes kopijas).”

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Līdz mēneša beigām iesniegt e-konsultāciju vairs nav iespējams. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas