E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 1418
Lasīšanai: 4 minūtes
1
1

Slimības lapa, ja darba devēja vairs nav

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
14. septembrī, 2012
inara lavrova

Labdien! Manā dzīvē ir notikusi tāda problēma, manas slimošanas laikā mans darba devējs atlaida mani no darba, jo beidzās kārtējam darba līgumam līguma termiņš, bet mani pat neinformējot par šādu lēmumu. Visu laiku manu darba nespējas lapu apzīmogoja mans darba devējs, bet kā būs tagad? Kā es saprotu, tad darba vietai ar to nav vairāk nekāda sakara. Kas tagad apmaksās manu darba nespējas labu un cik lielā apmērā šī izmaksa notiks, jo pēc operācijas vēl kādu laika sprīdi nebūšu darba spējīga.

A
atbild:
25. septembrī, 2012
Lolita Lūse
LV portāls

Kā skaidro Labklājības ministrijas  Darba  attiecību  un  darba aizsardzības politikas departamenta vecākā eksperte Astra Pilsuma, no jautājuma  izriet, ka persona tika nodarbināta, pamatojoties uz darba līgumu,  kas  noslēgts uz noteiktu laiku.

Saskaņā ar Darba likuma 113.panta pirmo daļu darba tiesiskās attiecības pēc līguma, kas noslēgts uz noteiktu laiku, izbeidzas ar dienu, kad beidzas darba līguma termiņš. Darba  likuma 113.panta otrā daļa paredz, ka darba devējam ir pienākums ne vēlāk  kā  divas  nedēļas  iepriekš paziņot  par līguma izbeigšanos tikai gadījumā,  ja  darba  līgumā, kurš noslēgts uz noteiktu laiku, nav noteikts beigu termiņš.

Savukārt Labklājības ministrijas Sociālās apdrošināšanas departamenta Pabalstu politikas nodaļas vadītāja Ināra Baranovska skaidro, ka gadījumā, kad persona no darba atbrīvota pārejošas darbnespējas periodā, par  kuru  tiek izmaksāts slimības  pabalsts, neskatoties uz to, ka šādai personai  nav  darba  devēja,  pēc  minētās personas atbrīvošanas no darba slimības  pabalsta  izmaksa turpinās saskaņā ar likumā „Par maternitātes unslimības apdrošināšanu”  noteikto.

Saskaņā ar likuma  „Par  maternitātes un slimības  apdrošināšanu” 13.pantu slimības pabalstu piešķir un izmaksā par laiku no darba nespējas 11.dienas  līdz  darbspēju  atgūšanas dienai, bet ne ilgāku par 26 nedēļām, skaitot  no darba nespējas pirmās dienas, ja darba nespēja ir nepārtraukta, vai  ne  ilgāku  par  52  nedēļām  triju  gadu  periodā,  ja  darba nespēja atkārtojas ar  pārtraukumiem.

Pamatojoties uz Veselības un darbspēju ekspertīzes  ārstu komisijas atzinumu, slimības  pabalstu, ja tas nepieciešams pilnvērtīgas ārstēšanas nodrošināšanai, piešķir un izmaksā arī par nepārtrauktas darba nespējas periodu, kas turpinās pēc šā panta pirmajā daļā noteiktajām 26 nedēļām, bet ne ilgāku par 52 nedēļām, skaitot no darba nespējas pirmās dienas.

Slimības pabalsta  piešķiršanas pamats šādā gadījumā ir tikai darbnespējas lapa B – darba devēja apstiprinājums netiek prasīts, jo darba devēja nav.

Slimības pabalsta piešķiršanu, aprēķināšanu un izmaksu, kā tas noteikts likuma  „Par  maternitātes  un  slimības  apdrošināšanu”  24.pantā arī šādā gadījumā veic Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

Jāpiebilst, ka  par laika periodu no 2. līdz 10.darbnespējas kalendāra dienai slimības naudu izmaksā darba devējs, pamatojoties uz darbnespējas lapu A. Slimības naudas  izmaksu darba devējs pārtrauc ar dienu, kad ar attiecīgo darba ņēmēju tiek pārtrauktas darba attiecības.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 44 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas